Analyse
GlaxoSmithKline: de onzekerheid neemt toe 4 jaar geleden - donderdag 24 juli 2014

Het Britse farmahuis publiceert tegenvallende kwartaalcijfers en verlaagt zijn vooruitzichten.

De publicatie heeft de koers met 5 % doen terugvallen.
Desondanks is het aandeel niet aantrekkelijk genoeg, zeker gezien de huidige onzekerheden.
HOUDEN.

 

In het tweede kwartaal viel de omzet met 8 % (zonder wisselkoerseffecten) en de winst per aandeel met 37 % terug. Aan de basis hiervan lagen de sterkte van het Britse pond, een zwakker resultaat van behandelingen tegen ademhalingsproblemen in de VS (de verkoop van het belangrijkste product, Advair, is 12 % teruggevallen, hoewel er nog geen generiek van bestaat), en het schandaal in China (verkopen: -25 %). De groep heeft wel nieuwe middelen tegen ademhalingsproblemen gelanceerd (Breo, Anoro) maar hun verkopen liggen nog te laag om het verlies van Advair te compenseren.
De groep verlaagt tevens haar vooruitzichten voor 2014. Het dividend voor het tweede kwartaal is wel met 6 % gestegen (zoals verwacht), maar de inkoop van eigen aandelen zal lager liggen. Gezien de problemen groter zijn dan verwacht, ziet het er voor de toekomstige dividenden minder goed uit.
We verlagen onze winstverwachtingen per aandeel tot 78 pence voor 2014 (tegenover 92 voorheen) en tot 79 pence voor 2015 (tegenover 96).

 

Koers op het moment van de analyse: 1461,93 pence

 

GlaxoSmithKline is een Britse farmagroep, wereldwijd de nummer één voor vaccins en voor verschillende therapeutische domeinen. Ze produceert ook een breed gamma otc-producten (voorschriftvrij), met leiderspositie in tandheelkunde en gezondheidsvoeding.info

 

Deel dit artikel