Analyse
EnterNext: 1e balans 4 jaar geleden - vrijdag 18 juli 2014

EnterNext, een dochteronderneming van NYSE Euronext, is een commerciële entiteit die de financiering op de beurzen promoot voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's).

Voorbeelden van bedrijven die op de lijst van EnterNext prijken en die wij u blijven aanbevelen, zijn Agfa-Gevaert, Exmar, EVS, Gimv, Nyrstar, Melexis en Sioen. Zij noteren alle op Euronext Brussel.

 

Wie is EnterNext?

EnterNext, een dochteronderneming van NYSE Euronext (controleert de beurs van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en de Londense markt voor afgeleide producten), ontstond iets meer dan een jaar geleden.

 

Opgelet, het is geen nieuw beursplatform! EnterNext is een commerciële entiteit die de financiering op de beurzen promoot voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's), waarvan de beurskapitalisatie lager ligt dan 1 miljard euro. Wel blijven de betrokken bedrijven noteren op de gereglementeerde beurzen van Euronext alsook op Alternext.

 

EnterNext biedt ondersteuning aan zo'n 800 beursgenoteerde bedrijven en helpt hen de beursplatforms ten volle te benutten door de financieringskanalen van de beurzen meer te promoten (beursintroducties, obligatie-emissies).

 

De vooropgestelde doelstellingen van EnterNext tegen 2016 zijn erg ambitieus: jaarlijks 80 nieuwe beursintroducties succesvol laten verlopen op de 4 platforms van Euronext (tegen gemiddeld ±30) en dubbel zo veel kapitaal ophalen (de laatste 3 jaar werd gemiddeld 6 miljard euro opgehaald).

 

Resultaten

De eerste resultaten zijn aanmoedigend. Zo realiseerde EnterNext van juni 2013 tot juli 2014 al 47 beursintroducties en kon het over dezelfde periode 9 miljard euro ophalen. Toegegeven, dit zijn puike resultaten. Het is met andere woorden te vroeg om een definitieve balans op te maken. Vooral gezien EnterNext een beperkt budget van 18 miljoen euro toegewezen is, wat amper 15 % meer is dan wat Euronext voorheen voor kleine bedrijven spendeerde.

 

Niettemin gaat de werking van EnterNext de goeie kant op: zo biedt de groep KMO's financiële voordelen, promoot ze hen bij het beleggerspubliek en lobbyt ze bij de overheid.

 

Selectiviteit troef

Als belegger verheugt u zich misschien over de komst van nieuwe, potentieel interessante kmo's op de beurs. Toch zal u een zekere selectiviteit aan de dag moeten leggen. Gezien ze financieel brozer zijn, houden deze bedrijven immers een hoger risico in. Bovendien interesseert u zich als belegger best enkel voor bedrijven die op gereglementeerde beurzen noteren en niet op Alternext, waar de liquiditeit lager ligt en er minder informatie voorhanden is.

Deel dit artikel