Analyse
Enel: Slovakije verlaten? 4 jaar geleden - maandag 7 juli 2014

De groep lijkt vastbesloten overnames te zullen doen om haar schuldenberg af te bouwen. Wel kampt ze hier en daar met onzekerheden.

Correct gewaardeerd aandeel.
Houden.

 

Er zijn steeds meer geruchten over de intenties van de energiegroep om activiteiten in Slovakije van de hand te doen. De nieuwe bestuurders bevestigden immers dat ze tegen het einde van het jaar de schuldenberg met 4 miljard euro willen afbouwen. En alleen al door activiteiten in Slovakije te verkopen waar o.a. het kernprogramma vertraging blijft oplopen, zou op die manier deze doelstelling voor 75 % kunnen worden behaald. Het project om afstotingen in Spanje te doen lijkt daarentegen veel minder vergevorderd, althans op korte termijn. Het land zou vanaf 2016 immers de belastingvoet voor bedrijven kunnen verlagen, wat de groep ertoe zou aanzetten om in Spanje te blijven. Maar naast dit positieve nieuws kampt Enel ook met onzekerheden. Enerzijds zou het nieuwe bestuur geneigd kunnen zijn de balans te saneren. Anderzijds weet men nog steeds niet precies wat de Italiaanse regering van plan is met de aandelen van Enel. Indien de staat de aandelen verkoopt, zal dit hoe dan ook op de koers wegen (dit zou echter maximum 5 % van het kapitaal betreffen). We tippen op een winst per aandeel van 0,29 EUR in 2014 en van 0,32 EUR in 2015.

 

Koers op het moment van de analyse: 4,31 EUR

 

Enel is het grootste Italiaanse elektriciteitsbedrijf, actief in Europa, Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en de tweede grootste gasdistributeur van Italië. De groep is overigens ook zeer actief in duurzame energie.


Deel dit artikel