Analyse
Wat te doen met de aandelen AbbVie? 4 jaar geleden - woensdag 25 juni 2014

In januari 2013 hebben beleggers die aandelen van Abbott aanhielden, automatisch aandelen van Abbvie gekregen toen de Amerikaanse groep Abbott zijn filiaal afsplitste.

Sinds januari 2013 is het aandeel al 50 % duurder geworden. Het biedt trouwens een dividendrendement van zo’n 3 % bruto. Maar de te zware afhankelijkheid van Humira vertroebelt de vooruitzichten en zorgt ervoor dat AbbVie veel risicovoller is dan zijn concurrenten.
VERKOPEN.

 

Humira

AbbVie heeft de ontwikkeling en commercialisering van geneesmiddelen met voorschrift onder zijn hoede genomen. Het is actief op het vlak van immunologie, nierziektes, vrouwengeneeskunde, oncologie en neurowetenschappen.

Het sterproduct van AbbVie is Humira, een geneesmiddel dat onder andere gebruikt wordt tegen reumatoïde artritis. In 2013 heeft dit product iets meer dan 10 miljard dollar omzet gegenereerd, goed voor 57 % van de totale verkopen van de groep. Dit product is de belangrijkste groeipool van de onderneming en zijn belang neemt trouwens almaar toe.

In 2016 zal Humira evenwel zijn Amerikaans patent verliezen en in 2018 zal hetzelfde gebeuren in de meeste Europese landen. Niettemin zal Humira, dat een biologische behandeling is, moeilijk na te maken zijn. Het risico op de komst van een generische concurrent zal dan ook beperkt zijn.

Te weinig groeipolen

Gezien het belang van Humira in de totale verkoop is AbbVie verplicht nieuwe geneesmiddelen te lanceren om zijn groei te verzekeren. Want in 2013 en ondanks de 15 %-stijging van de verkopen van Humira, steeg de totale omzet met slechts 3 % (zonder wisselkoerseffecten) door de generische concurrentie van Niaspan, tegen een te hoog cholesterolgehalte.

De productportefeuille bestaat uit een tiental moleculen in ontwikkeling of die op het punt staan te worden goedgekeurd, waaronder een veelbelovende behandeling tegen hepatitis C. Tegen het einde van dit jaar zou deze laatste moeten zijn goedgekeurd. Maar deze markt is al ingepalmd door concurrent Gilead (met Sovaldi). En ook Merck zou deze markt kunnen betreden nu het Idenix, een specialist op het vlak van hepatitis C, heeft overgenomen. Het risico bestaat dat de portefeuille in ontwikkeling te licht zal uitvallen om de verwachte verkoopdaling van Humira op te vangen.

 

Koers op het moment van de analyse: 53,75 USD


Deel dit artikel