Analyse
Vijf aandelen om uw eerste stappen op de beurs te zetten 4 jaar geleden - maandag 16 juni 2014

5 basisaandelen, evolutie van 1 april tot 15 juni en commentaar.

Mede dankzij een daling van de risico-aversie blijven de aandelenmarkten goed presteren. Zo knoopten in de VS de S&P 500 en de Dow Jones opnieuw aan met historische hoogtepunten en vielen de bedrijfsresultaten voor het 1e kwartaal globaal gezien in goede aarde. Een tendens die in de volgende maanden zal moeten worden bevestigd. Overigens vormt de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de leidende rentevoet op middellange termijn niet op te trekken om het herstel niet in de kiem te smoren, een andere belangrijke ondersteunende factor. In Europa blijft het herstel broos en de inflatie erg zwak. Bijgevolg werd er enorm veel gespeculeerd op een tussenkomst van de ECB, wat recentelijk ook het geval was. Deze geruchten hebben de euro doen zakken t.o.v. het groene biljet, wat beleggingen in dollar een duw in de rug gaf.

 

– Sage (-0,6 %) Het onverwachte vertrek van de CEO woog op de koers. Toch handhaaft Sage zijn winstgroeidoelstellingen tegen 2015.
– Chevron (+10 %) veert sinds februari mooi op. De aankondiging dat de groep in de volgende jaren minder zal investeren, werd door de markten goed verteerd. Er is dus geen reden om ons advies te wijzigen. Chevron bevestigde zijn interesse voor de belangrijke voorraden in Australië en de Golf van Mexico.
– Intel (+18,2 %) trok onlangs zijn voorzichten op voor de resultaten van het 2e kwartaal na beterschap op de pc-markt. blijft zijn aanwezigheid versterken op de markt voor tablets en smartphones.
– Axa (- 0,8 %) is sinds begin 2014 lichtjes gezakt. Dit bewijst dat verzekeraars het moeilijk hebben om de impact van de zwakke rentevoeten op hun resultaten te beperken. Axa tracht dit te compenseren door internationale diversificatie (versterkte zijn positie in de Perzische Golf) en door te focussen op beursproducten.
– Ondanks een koersklim van 12,5 %, blijft Sainsbury lijden onder de druk op de prijzen als gevolg van de concurrentie van de discounters. Het aandeel is te zwaar afgestraft.

Deel dit artikel