Analyse
Inzetten op Amerikaanse financials via Wells Fargo? 3 jaar geleden - donderdag 12 juni 2014

De Amerikaanse bank Wells Fargo onderscheidt zich door haar voorzichtigheid. Een beleggingsopportuniteit?

Nee. Het aandeel is niet goedkoop. In de koers zit zelfs een kleine premie die wordt gerechtvaardigd door de defensieve kwaliteiten van de groep. We zien geen redenen waarom het aandeel de komende maanden zou moeten stijgen. Extra regelgeving voor de banksector zou trouwens wat roet in het eten kunnen gooien.
NIET KOPEN.

 

Grote bank

Wells Fargo is een grote Amerikaanse bankinstelling die 65 % van zijn inkomsten uit detailbankieren haalt, 28 % uit investment banking en 7 % uit beheer van activa.

 

Voorzichtige bank

Wells Fargo volgt een veel minder risicovolle strategie dan de andere grote namen uit de Amerikaanse financiële sector zoals Bank of America, JP Morgan of Citi. Het houdt zich immers ver verwijderd van de meest risicovolle activiteiten op het vlak van investment banking. Hierdoor wist Wells Fargo de financiële crisis van 2008 en 2009 goed door te komen en de hele tijd winsten te boeken.

 

Bank van vertrouwen

Een ander voordeel is dat de bank niet betrokken is in schandalen die momenteel de grote investeringsbanken zoals JP Morgan, Barclays en Deutsche Bank teisteren. Ze heeft zo haar merknaam smetvrij kunnen houden. Dit laatste is van levensbelang voor de bank, zeker gezien de strategie die ze de komende jaren wil ontwikkelen: de activiteiten voor particulieren verder ontwikkelen door meer producten en diensten per klant te verkopen.

 

Winstgevende bank

In het segment hypotheekleningen is de bank zeer selectief. Kostencontrole is één van de pijlers van die politiek. Dat is dan ook de reden waarom Wells Fargo een hogere winstgevendheid kan voorleggen dan zijn concurrenten, net als een hoger rendement op eigen vermogen (zie tabel).

 

Keerzijde van de medaille

Ondanks enkele recente initiatieven (ontwikkeling op het vlak van kredietkaarten met American Express, verzekeringen, adviesverlening naar bedrijven toe …) kent de groep een zwakke omzetgroei en zal de winst tussen 2013 en 2019 gemiddeld jaarlijks slechts met 4,5 % groeien.

 

 

RENDEMENT
OP EIGEN VERMOGEN (in %)
Bank
2011
2012
2013
2014
Wells Fargo
10,7
11,4
12,3
12,5
Bank of America
0,6
1,8
4,9
4,5
JP Morgan
10,3
10,4
8,5
9,5
Citibank
6,3
4
6,8
6,5
Bank of New York
7,5
6,5
5,8
7,5

Koers op het moment van de analyse: 51,73 USD

 

Deel dit artikel