Analyse
Euronext trekt naar de beurs 4 jaar geleden - donderdag 12 juni 2014

Euronext, de Europese beursoperator is klaar voor zijn intrede. Is intekenen interessant?

Als de introductieprijs uitkomt aan de bovenkant van de vork, vinden we het aandeel te duur en dus niet interessant.
NIET INTEKENEN.
Beoogt u een regelmatige inkomst, kies dan eerder voor
bpost of Gimv.

 

Van 10 tot 18 juni kunt u intekenen op de aandelen van de beursoperator van Brussel, Amsterdam, Parijs en Lissabon (voor 19 à 25 EUR per aandeel). Waarschijnlijk zal de introductieprijs aan de bovenkant van de vork liggen. Op dit niveau is het aandeel vrij duur. De groep geniet immers van de goede prestaties van de beurzen.

 

Gezien de prijsvork zou u als belegger mooie groeivooruitzichten mogen verwachten. Dit is echter niet het geval. Door de druk op de omzet (minder verhandelde volumes) en de stijgende prijzen is de winst de laatste jaren constant gezakt. Een kostenbesparingsplan is echter in de maak.

 

De vooruitzichten op middellange termijn zijn nogal onduidelijk. Euronext blijft erg gefocust op Europa en haalt 40% van zijn inkomsten uit aandelentransacties. In dit domein heerst echter een steeds strengere concurrentie (druk op de prijzen). Ook wordt het geen makkelijke taak (regelgeving, kosten) om meer Europese bedrijven naar de beurs te lokken.

 

Euronext overweegt om ca. 50% van zijn winst uit te keren als dividend. Als de koers 25 EUR bedraagt, zou het brutodividendrendement voor 2015 ca. 3% bedragen.

 

Deel dit artikel