Analyse
Cyberbeveiliging: interessante sector? 4 jaar geleden - vrijdag 20 juni 2014

Tegenwoordig is er steeds meer sprake van cyberspionage, cyberaanvallen... Dit biedt de cyberbeveiligingssector echter nieuwe vooruitzichten. Betekent dit dat beleggen op deze markt opportuun is?

Neen. We vinden geen enkel aandeel uit deze sector koopwaardig. En enkel 3 aandelen, waarvan de waardering tot nu toe niet overdreven hoog ligt, mag u houden indien ze al in uw portefeuille steken: Symantec, Check Point Software et AVG Technologies.
De andere verkoopt of vermijdt u momenteel best.

 

Cyberbeveiliging

Diverse recente evenementen toonden aan dat bedrijven en overheidsinstellingen bijzonder kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Zo moest de veilingsite Ebay zijn gebruikers adviseren hun paswoord te wijzigen als gevolg van een cyberaanval waarbij flink wat gevoelige informatie werd buitgemaakt. In België slaagden informaticapiraten erin om de pc's van verschillende ministeries te hacken (Buitenlandse Zaken, Economie). Daarnaast beschuldigt de VS China regelmatig van cyberspionage op grote schaal. Volgens bepaalde schattingen zouden dergelijke praktijken de wereldeconomie jaarlijks zo'n 327 miljard euro kosten!
Bijgevolg investeren de overheid en de privésector steeds meer om virussen en andere schadelijke programma's te bestrijden, hun datanetwerken te beveiligen, mogelijke cyberaanvallen op te sporen...

 

Toenemende bedreiging

Het gevaar wordt steeds complexer en wel om diverse redenen.
– Bedrijven gebruiken meer en meer smartphones en tablets. Probleem is dat deze tools niet over hetzelfde beschermingsniveau beschikken dan traditionele computers. Hierdoor neemt het risico op een aanval op datanetwerken behoorlijk toe.
– Daarnaast wint cloud computing steeds meer aan populariteit. Dit betekent dat meer en meer gegevens buiten het bedrijf worden gestockeerd en ze via internet toegankelijk zijn. Bijgevolg moet een dergelijk systeem nog strenger worden beveiligd dan een gewone computer of een netwerk.
– Tenslotte zorgt de opkomst van intelligente toestellen die op afstand worden bediend (domotica) ervoor dat een netwerk steeds meer toegangspunten telt, waardoor de bedreiging nog toeneemt.

 

Cyberbeveiliging

Om deze bedreiging tegen te gaan zijn informaticagebruikers verplicht een beroep te doen op bedrijven gespecialiseerd in cyberbeveiliging.
Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste sectorspelers. Deze kunnen in 2 groepen worden opgedeeld. Enerzijds telt de sector bedrijven die zich vooral specialiseren in de bescherming van computers (endpoint). En anderzijds zijn er specialisten in algemene netwerkbeveiliging (network).

 

Endpoint
Endpointspecialisten leveren software en bijhorende diensten om netwerkterminals te beschermen tegen virussen, Trojaanse paarden, spyware en andere schadelijke programma's.
De sectorleider is het Amerikaanse Symantec met zijn welbekend merk Norton, waarvan het marktaandeel 19 % bedraagt. Op de 2e plaats staat McAfee (sinds 2011 in handen van Intel). Andere sectorspelers zijn Trend Micro en AVG Technologies.
Deze bedrijven kampen tegenwoordig met een slabakkende groei. Daar de pc-markt achteruitboert, doen de verkopen het immers niet goed. En momenteel wordt deze terugval nog niet gecompenseerd door het succes van smartphones en tablets. Deze worden nog vaak enkel gebruikt als vrijetijdsbesteding. En bijgevolg zijn gebruikers niet bereid hun smartphone en/of tablet optimaal te beveiligen. Conclusie: er heerst in dit deel van de sector een bittere concurrentiestrijd waarin ook dienstenleveranciers die hun aanbod uitbreidden naar cyberveiligheid, zoals IBM of CSC, verwikkeld zitten.

 

– Network
Networkspecialisten zorgen voor netwerkbeveiliging. Het betreft dan meer dan één terminal of bedrijf. De belangrijkste sectorspelers zijn Check Point Software Technologies, Palo Alto Networks, FireEye, Fortinet, Barraccuda Networks, Proofpoint, Infoblox...
Dit is het meest dynamische segment van de cyberbeveiligingssector. Deze markt telt talrijke, jonge, ambitieuze spelers die vaak innoverende oplossingen uit hun hoed toveren. Ook bogen de meeste bedrijven uit dit segment op een stijgend omzetcijfer. Keerzijde van de medaille is echter dat een meerderheid onder hen verlies lijdt... Hun beurswaardering ligt vaak veel te hoog, wat het gevolg is van hypothetische winstbeloftes op lange termijn.

 

Niet goedkoop en riskant!

Uiteraard beschikt de cyberbeveiligingssector over een mooi groeipotentieel. De beurzen houden hier echter ruimschoots rekening mee! Vooral start-ups zijn overgewaardeerd. Hun koers is immers te fors geklommen toen een resem overnames in de sector plaatsvond: zo kocht Intel McAfee, nam Cisco Sourcefire over en verwierf Dell SonicWall.
De aandelen uit de cyberbeveiligingssector zijn bovendien vrij riskant. Deze bedrijven zijn immers vaak te weinig gediversifieerd, te zeer afhankelijk van één sterproduct of één belangrijke innovatie, die plots door één of andere technische doorbraak verouderd raakt en uit de boot valt.

Deel dit artikel