Analyse
BCP: stoot zijn schadeverzekeringen af 4 jaar geleden - donderdag 5 juni 2014

Het Portugese BCP kondigde de verkoop aan van zijn belang in de schadeverzekeringsdivisie in Portugal van het Belgische Ageas.

We trekken onze ramingen op voor BCP maar het aandeel blijft duur.
VERKOPEN.

 

BCP verkoopt het 49 %-belang dat de bank nog aanhield in de schadeverzekeringstak van zijn joint venture met de verzekeringsholding Ageas. Concreet gaat het om de bedrijven Ocidental Seguros en Médis. Deze transactie past in de hercentreringsstrategie van de bank, die opnieuw op haar basisactiviteiten wil focussen, en zal 122,5 miljoen euro cash in het laatje brengen, goed voor een meerwaarde van 72 miljoen euro (0,004 EUR per aandeel). Bovendien kondigde BCP zoals gehoopt aan dat het nog 400 miljoen aan staatshulp zal terugbetalen. Bijgevolg bedraagt de converteerbare obligatie, die de bank de overheid verschuldigd is in het kader van haar herkapitalisatie in 2012, nu nog 2 miljard 400 miljoen euro. De schuld weegt zwaar op de resultaten gezien ze gepaard gaat met hoge interesten (8,75 %, wordt 9 % in juni). Overigens voert BCP loonsverlagingen door om minder personeel te moeten ontslaan en te voldoen aan het herstructureringsplan dat de bank met de Europese autoriteiten overeenkwam. Voor 2014 mikken we nu op een minder fors verlies (0,002 EUR per aandeel t.o.v. 0,006 voorheen). Voor 2015 tippen we op een winst per aandeel van 0,012 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 0,2035 EUR

 

Grootste Portugese retailbank, ook actief in andere banksegmenten en in andere regio's (Polen, Roemenië, Turkije, Griekenland, Afrika, VS).

 

Deel dit artikel