Analyse
Wereldbeurzen in april: status quo 4 jaar geleden - dinsdag 6 mei 2014

Na een stijging van 0,3 % in maart hebben de beurzen wereldwijd april afgesloten met een winstje van 0,1 %. Sinds januari behaalde de belegger in euro een gemiddeld rendement van 1,7 %.

We blijven voor onze neutrale basisportefeuille op 10 jaar vooral in aandelen beleggen maar zijn zeer selectief. 

 

Positieve resultaten maar toch bevreesd

Na vijf jaar van stijgingen en een nieuw record voor de Amerikaanse beurs kijken beleggers, die onrustig zijn na de spanningen in Oekraïne en de mogelijke gevolgen van een escalatie, momenteel liever de kat uit de boom.

 

– In april heeft de Russische beurs 5,4 % laten liggen in euro waardoor het verlies sinds het begin van het jaar op 17,8 % staat.
Verkopen.
– In Azië is de Japanse beurs opnieuw teruggevallen. Het handelstekort blijft maar toenemen terwijl de hervormingen op zich laten wachten.
Gezien de zwakte van de yen mag u evenwel 5 % aan Japanse aandelen blijven besteden.
– De Chinese beurs van haar kant stagneert. Door de lagere Chinese groei zijn beleggers evenwel op hun hoede. Maar deze vertraging is de prijs die moet worden betaald voor een meer evenwichtige groei met een grotere focus op binnenlandse groei. De Chinese beurs is één van de goedkoopste beurzen ter wereld en de yuan verloor sinds begin januari 4 % tegenover de euro.
Chinese aandelen mogen ongeveer 10 % van uw portefeuille uitmaken.

 

Resultaten

Gezien de waarderingen opnieuw rond de historische gemiddelden liggen op verschillende markten, zal een beursstijging moeten komen van winstgroei. Momenteel rekenen de markten op een winstgroei in 2014 van 10 % in de VS en iets minder in Europa. De reeds gepubliceerde kwartaalcijfers hebben alvast niet ontgoocheld.

 

In de VS hebben niet minder dan drievierden van de bedrijven die reeds kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, beter dan verwachte cijfers getoond.
Op enkele uitzonderingen na (Twitter, koers -16,5 % ; Groupon, -10,8 %, …), hebben de technologiewaarden op winstvlak kunnen bevestigen. Hoewel we geen enkele (veel te dure) internetster kopen zoals Facebook (- 0,8 %) en Google A (- 4,1 %) blijven Accenture (+ 0,6 %), Apple (+ 9,9 %), Texas Instruments (- 3,6 %), Melexis (+ 3,2 %), Xerox (+ 7 %), Intel (+ 3,4 %), enz. wel interessant.

 

Centrale banken

Naast de winstvooruitzichten zijn de almaar toegeeflijkere toon van de ECB en een Amerikaanse centrale bank die niet echt gehaast is om haar rentevoeten te verhogen extra elementen die de beurzen kunnen ondersteunen. Vooral omdat de dividendrendementen (2,9 % bruto voor de eurozone, 4,1 % in het VK!) beleggers aantrekken die hun neus ophalen voor de zeer lage renteniveaus (1,5 % op 10 jaar voor Duits staatspapier).

 

Liquiditeiten

De overvloed aan liquiditeiten van de bedrijven vormen een andere steunfactor. Naast een hogere vergoeding voor de aandeelhouders (hogere dividenden, inkoop eigen aandelen, …), lijken deze liquiditeiten ook de fusie- en overnamemarkt aan te zwengelen. De farmasector staat vooraan in de rij maar ook andere sectoren doen hun duit in het zakje: Holcim (+ 10,1 %) en Lafarge (+ 16,1 %) in de bouwsector, de strijd tussen General Electric (+ 3,9 %) en Siemens (- 2,6 %) voor Alstom (+ 48,9 %), het bod van Santander (+ 5,8 %) op zijn filiaal Santander Brasil (+ 19,4 %) in de banksector,de chemieactiviteiten van Bayer die in de etalage staan…

 

Deel dit artikel