Analyse
Wat is de toekomst van Essilor? 4 jaar geleden - woensdag 7 mei 2014

Mag u beleggen in het Franse Essilor gespecialiseerd in brillen en optisch materiaal?

De Franse groep heeft geen gebrek aan troeven. Nochtans is het aandeel sinds maart 2013 fors teruggevallen. De mature markten in Europa en in de VS worden immers te weinig gecompenseerd door de groei in de groeilanden.
Momenteel bedraagt de koers/winst-verhouding 23 en koers/boekwaarde 3,5. Twee vrij hoge ratio’s en ondanks de koersdaling en de kwaliteit van de groep kunnen we rustig stellen dat het aandeel te duur is. Niet kopen.

 

Externe groei

De laatste jaren heeft Essilor zeer sterke resultaten geboekt. De voorbije vijf jaar ging de omzet en de winst er gemiddeld jaarlijks respectievelijk 10,5 % en 9 % op vooruit: een mooie groei die werd geboekt zonder het nemen van excessieve risico’s. Maar dit betekent niet dat er geen risico’s werden genomen want een deel van die groei werd geboekt door overnames. En elke integratie houdt immers een zeker risico in. Maar tot nu slaagt de groep er telkens in de integratie te doen slagen. De groep heeft trouwens weinig schulden. De aard van de activiteiten zorgt ervoor dat heel wat liquiditeiten worden gegenereerd.

 

Opkomende landen

De groep boekt ook groei in de opkomende landen, die vandaag goed zijn voor 21 % van de omzet. En rekening houdende met de groei van de bevolking en de urbanisatie van deze regio’s kan er van worden uitgegaan dat de verkoop van brillen (zowel gewone als zonnebrillen) er zal op vooruitgaan. De recente economische vertragingen in de ontluikende markten hebben Essilor evenwel verplicht om zijn verwachtingen neerwaarts bij te stellen.

 

Dividend

De gegenereerde liquiditeiten worden aangewend voor investeringen maar ook om uit te keren aan de aandeelhouders. Ongeveer 30 à 35 % ervan wordt uitgekeerd als dividend. Het dividend werd de laatste jaren trouwens telkens opgetrokken en dit onderstreept toch wel de kwaliteit van de groep, haar beheer en haar vertrouwen in de toekomst.

 

Koers op het moment van de analyse: 76,15 EUR

 

Deel dit artikel