Analyse
Wat denkt onze analist Jérôme Demeestere, gespecialiseerd in Belgische aandelen? 4 jaar geleden - vrijdag 23 mei 2014

Ons interview.

Hoe is de Bel 20 in de laatste maanden geëvolueerd?

Sinds begin 2014 doet de Bel 20 het vrij goed. Zo steeg de index met een flinke 6,4 % en zelfs met 8% als men rekening houdt met de uitgekeerde dividenden. Deze prestatie ligt 2 maal hoger dan het Europees gemiddelde. Gezien het waarderingsniveau van eind 2013 komt dit misschien als een verrassing. Het is eigenlijk zo dat dit resultaat grotendeels te danken is aan 4 zwaargewichten uit de Bel 20: GDF Suez, Elia, GBL (defensieve aandelen met gulle dividenden terwijl de rente steeds meer zakt) en Delhaize (plukt de vruchten van herstructurering in de VS).

 

Wat denkt u van de recente kwartaalresultaten?

Er zaten een paar fijne verrassingen bij zoals Melexis, KBC, bpost, Tessenderlo, Solvay, Van de Velde… En in het maritiem transport boeken de bedrijven (CMB, Euronav, Exmar) steeds betere resultaten en ogen de vooruitzichten positiever. Maar globaal gezien zijn de cijfers vrij ontgoochelend. Zo waren de kwartaalresultaten bij Barco, Agfa-Gevaert, EVS, D’Ieteren, IBA, Econocom, Umicore nogal teleurstellend. Ook hebben de wisselkoerseffecten soms zwaar doorgewogen. Dit was het geval bij Deceunink en Bekaert, een tendens die zich in het 2e kwartaal zou moeten voortzetten. Momenteel worden de winstramingen 2014 dus vooral (lichtjes) neerwaarts herzien.

 

Wat raadt u beleggers aan die Belgische aandelen willen kopen?

Beschikt u over Belgische aandelenfondsen, strijk dan uw winst op. De Belgische beurs is immers te duur. Focust men op de verwachte dividendrendementen, is dit niet zozeer het geval. Het is echter wel zo als men rekening houdt met de verhoudingen koers/winst, koers/cash flow en koers/boekwaarde. Toch telt de Brusselse beurs ook interessante aandelen. Zo kan de dividendliefhebber kiezen voor GDF Suez, Gimv, bpost of Delta Lloyd, die een dividendrendement bieden van 3 à 5 % netto. Verkiest u cyclische aandelen, dan vormt de bouwpromotor Atenor, die net een nieuwe winstcyclus aansnijdt, een interessante koop. Daarnaast is er nog een hele reeks kleine, nieuwe, innoverende bedrijven, die wereldwijd actief zijn in geavanceerde sectoren en zich richten op nichemarkten. Dit is het geval voor Exmar, Melexis, Sioen of nog EVS, dat door de markten te zwaar is afgestraft gezien deze te veel focussen op 2014.

 

Deel dit artikel