Analyse
Verkoop voor afsplitsing: terecht? 4 jaar geleden - vrijdag 2 mei 2014

In de voorbije maanden raadden we u aan om de aandelen Vodafone en Google om fiscale redenen voor de afsplitsing van de hand te doen. Maar wat als de bank toch geen voorheffing afhoudt?

Onduidelijkheid

De voorbije maanden hebben we inderdaad verschillende voorbeelden gezien van buitenlandse bedrijven die ofwel een dochter afsplitsen en apart naar de beurs brengen of een nieuw soort aandelen uitbrengen, afsplitsen en laten noteren.

 

Het klopt dat het niet altijd duidelijk is of de bank waar u de betrokken aandelen aanhoudt nu wel of niet de roerende voorheffing van 25 % op een afsplitsing zal afhouden. Het gebeurt vaak dat betrokken banken er een verschillende mening op na houden of voor alle zekerheid, ook al zijn ze niet zeker van de zaak, toch maar de roerende voorheffing afhouden.

 

Ook is het niet duidelijk of de fiscus de transactie als een dividenduitkering (en dus belastbaar) of als een andere transactie zal beschouwen. De fiscus spreekt zich niet uit voor de transactie plaatsvindt en dat vinden we niet kunnen.

 

Het zekere voor het onzekere

Rekening houdend met het risico dat dergelijke transacties gepaard kunnen gaan met de aftrek van de roerende voorheffing, blijven we het zekere voor het onzekere nemen. We zullen u dus blijven aanraden om bij dergelijke transacties van buitenlandse aandelen de stukken te verkopen voor de transactie plaatsvindt.

 

Indien uiteindelijk blijkt dat er geen roerende voorheffing werd aangerekend, heeft u dan enkel de transactiekosten moeten ophoesten. Deze kosten zijn klein bier in vergelijking met het mogelijke, aanzienlijke verlies dat de roerende voorheffing van 25 % met zich meebrengt. We zullen ook bij de fiscus blijven pleiten voor meer duidelijkheid omtrent dergelijke gevallen.

 

Deel dit artikel