Analyse
Gezondere telecomsector biedt kansen 4 jaar geleden - maandag 19 mei 2014

Liggen de zwartste dagen wel achter de rug?

Uit de recente kwartaalresultaten blijkt dat de Europese telecomoperatoren het zowel operationeel als financieel weer beter stellen.
Bij de individuele aandelen vinden we de volgende koopwaardig:

AT&T

Verizon

Vodafone

Telefônica Brasil (voor wie een hoger risico aandurft).

 

Wie globaal in de sector wil beleggen, raden we aan:

de tracker Easy ETF Stoxx Europe 600 Telecom

 

ofwel de internationale fondsen

ING L. Invest Telecom

Fidelity Global Telecom

Parvest Equities World Telecom.

 

De vele fusie- en overnameoperaties blazen de o.i. nog altijd ondergewaardeerde sector nieuw leven in. Wereldwijd maakten de telecomaandelen de voorbije 10 jaar een mooie opmars: +8,2% gemiddeld per jaar (in euro, incl. herbelegging dividenden). De operatoren uit de eurozone hinken over diezelfde periode achterop (+4,3) maar stellen het nu wel beter en kunnen hoopvol de toekomst aanvatten.

 

de telecomoperatoren actief in de eurozone zijn weer gezonder. De omzetcijfers blijven neerwaarts gericht (druk op de tarieven) maar de grondige herstructureringen van de voorbije jaren werpen vruchten af. Zo is Orange er in het eerste kwartaal in geslaagd om zijn bedrijfsmarge te stabiliseren, nadat die vijf jaar op rij was gekrompen. Ook het niveau van de schuldenlasten is redelijker geworden, na de verkoop van activa en het milderen van (soms buitensporige) dividenden. Nu hun balans gezonder is, kunnen de operatoren weer aan groei denken. Onder het intussen wat mildere oog van de Europese mededingingsautoriteiten versnelt de consolidatiegolf in de sector. De Europese spelers zijn klein en te talrijk vergeleken met de Amerikaanse reuzen, die ook naar Europa lonken, zoals AT&T dat zijn oog liet vallen op het Britse Vodafone. Vooral kabeloperatoren worden druk het hof gemaakt, omdat die de kans bieden een gecombineerd aanbod te ontwikkelen (vaste en mobiele telefonie, internet, tv).
De telecomsector behoudt o.i. een degelijk stijgingspotentieel. De geboden dividenden zijn nog altijd hoog (brutorendement van ruim 4% wereldwijd) en het risiconiveau is lager dan gemiddeld (vraag niet zo afhankelijk van toestand economie).

 

Deel dit artikel