Analyse
Fountain: kapitaalverhoging 4 jaar geleden - woensdag 21 mei 2014

Zal de verdeler van warmedrank- en snacktoestellen dankzij deze operatie er terug bovenop komen?

Inzetten op Fountain is een gewaagde gok. We raden u aan om niet op de kapitaalverhoging in te tekenen.

 

Annus horribilis

Fountain heeft geen gemakkelijke jaren achter de rug. In 2012 boekte de groep nauwelijks winst en vorig jaar doken de cijfers flink in het rood (verlies van 3.85EUR/per aandeel!). Zelfs zonder uitzonderlijke elementen tekende ze verlies op. Fountain heeft het moeilijk om zijn kleine klanten te houden (faillissementen, personeelsinkrimping, gewoon contract stopzetten…) en deze zijn de belangrijkste klanten. Eind 2013 stond de groep aan de rand van de afgrond.

 

Kapitaalverhoging

De kapitaalverhoging (3 nieuwe aandelen kopen tegen 2 EUR voor 2 aandelen in portefeuille) is het laatste luik van een groot herstructureringsplan van de groep (een akkoord over de herfinanciering van de schulden bij enkele banken en een lening bij het Waals Gewest werden reeds in maart bekomen) dat Fountain opnieuw op de rails moet zetten. Als op alle nieuwe aandelen, goed voor zo’n 2,5 miljoen stuks, wordt ingetekend dan zal de groep een kleine 5 miljoen EUR ophalen (de resultaten van de kapitaalverhoging waren bij het ter perse gaan van dit blad nog niet gekend).

 

De doelstellingen van het herstelplan werden eind 2013 evenwel reeds neerwaarts bijgesteld. 2014 en 2015 zullen ongetwijfeld moeilijk zijn op het vlak van winstgevendheid. De groep probeert zijn aanbod meer naar grotere klanten te richten maar dit vraagt extra kapitaal (het werkkapitaal nodig om allerhande automaten, koffie, water, snacks, ter beschikking te stellen van de klanten). Daarenboven heeft het bedrijf moeite om verkopers en vertegenwoordigers te vinden.

 

Risicovol

Nu inzetten op een geslaagde turnaround (terug op het goede spoor zetten) is op zijn zachtst gezegd een gewaagde gok. Zelfs in het geval dat de hertekening slaagt, moet er voor 2017 niet op een dividend worden gerekend. Daarenboven getuigt de groep niet van een grote transparantie want ze was er als de kippen bij om aan te geven dat ze geen kwartaalupdate meer zal publiceren nu de wet dat niet meer verplicht.

 

Koers op het moment van de analyse: 2,30 EUR

 

Deel dit artikel