Analyse
Einde IDR-certificaten 4 jaar geleden - woensdag 28 mei 2014

Er werd besloten om de IDR's op 30 mei nabeurs uit omloop te nemen en de notering op de beurs van Brussel te schrappen.

Niet meer van deze tijd

Op Euronext Brussel noteren nog steeds certificaten die buitenlandse aandelen vertegenwoordigen, International Depositary Receipts (IDR’s) genaamd. Deze certificaten zijn indertijd uitgegeven door maatschappijen als Sogès-Fiducem en Belgian Overseas Issuing Corporation. Deze kochten een pakket gewone aandelen van een onderneming die ze dan “herverpakten” in certificaten. Deze maatschappijen hebben nu beslist hun IDRs uit omloop te nemen en de notering te schrappen.

 

IDR’s zijn immers niet meer van deze tijd. Ze zijn tientallen jaren geleden ontstaan om Belgische beleggers de kans te geven in buitenlandse aandelen te beleggen via fysiek leverbare effecten aan toonder onder een Belgische noemer. Gezien de vergevorderde dematerialisering van effecten, hebben IDR’s eigenlijk geen bestaansreden meer.

 

Welke aandelen?

De certificaten van de Zuid-Afrikaanse goudmijn DRD Gold waren één van deze IDR's, net als die van de goudmijnen Gold Fields en Harmony. Andere bedrijven zijn Bombardier, General Electric, Morgan Chase, Boeing, IBM, Nestlé, Volvo, Pfizer, Chevron, Ford, Goodyear, ING en Rio Tinto.

 

De eerder aangestipte maatschappijen gaan nu die certificaten omruilen voor echte aandelen die in het thuisland zullen noteren. Voor DRD Gold is er een uitzondering want de in de plaats gekregen aandelen noteren op de beurs van Parijs. De aandelen van de andere goudmijnen, Harmony en Gold Fields hebben hun plaats op de beurs van Johannesburg.

 

Daarnaast is er ook een uitzondering gemaakt voor andere aandelen zoals General Electric en Ford (die zullen op Euronext Parijs noteren), Boeing, Chevron en IBM (Amsterdam) en ING (Brussel en Amsterdam).

 

Als u IDR's op een effectenrekening aanhield...

zult u niets moeten doen en de originele aandelen op uw effectenrekening krijgen. Voor de aandelen van de goudmijnen Gold Fields en Harmony zal het prijskaartje om de aandelen te verhandelen veel hoger liggen dan voorheen. De meeste brokers en banken bieden immers de Zuid-Afrikaanse markt niet online aan en de kosten voor een order kunnen al snel oplopen tot 50 EUR of meer. Voor DRD Gold, dat een plaatsje heeft op Euronext Parijs en de andere aandelen, zoals de Amerikaanse zullen de kosten ongewijzigd blijven of lichtjes stijgen.

 

Deel dit artikel