Analyse
Beleggen in Zuid-Koreaans staal? 4 jaar geleden - maandag 26 mei 2014

De staalsector is zich aan het herstellen. Is het de moeite niet waard om te beleggen in verschillende aandelen uit de sector en b.v. is het Zuid-Koreaanse Posco ? 

We zijn positief voor de staalsector. Volgens ons heeft de sector het laagste punt van de cyclus  achter zich gelaten. De vraag naar staal wordt ondersteund door de verbetering van de wereldeconomie. En de troeven van Posco  zijn onvoldoende in de koers opgenomen. Het aandeel mag dus gekocht worden. Maar rekening houdend met de aangestipte risico’s is het enkel voorbehouden voor de meest stoutmoedigen onder u. Het aandeel is genoteerd te Seoul maar ook in de VS (ISIN-code US6934831099). Binnen de sector gaat toch onze voorkeur naar ArcelorMittal, dat beter gediversifieerd is en meer aanwezig is in de mijnsector of Schnitzer Steel Industries, ook beter gediversifieerd en beter gepositioneerd op de exportmarkten.

 

Sterke troeven…

De groep Posco heeft een zeer sterke positie op de Zuid-Koreaanse markt. Haar marktaandeel bedraagt er zo’n 50 % waardoor ze een zeker pricing power heeft. Daarenboven zien de vooruitzichten er voor de Koreaanse economie goed uit waardoor de lokale vraag naar staal zeker zal ondersteunen.
Posco heeft één van de laagste productiekosten op de markt. Dit is vooral dankzij zijn technologische voorsprong (de FINEX-technologie die het heeft ontwikkeld staat toe om de productiekosten met 10 à 15 % te verlagen door ijzererts en steenkool van mindere kwaliteit en dus goedkoper te gebruiken). De Koreaanse groep ontplooit ook zijn productie in landen met lage kosten zoals Brazilië, Vietnam en Indonesië. Haar lage productiekosten staan zelf toe om te rivaliseren met Chinese staalproducenten en winstgevend te blijven tijdens de crisisjaren. Posco heeft ten slotte de kwaliteit van zijn balans kunnen behouden in tegenstelling tot heel wat van zijn Europese en Amerikaanse concurrenten. Zijn ambitie is nu om deze nog te verbeteren onder andere door de verkoop van niet-strategische activa.

…maar ook risico’s

Het aandeel van Posco is echter risicovol en wel om de hiernavolgende redenen.
De verbondenheid met China zal in de toekomst alleen maar toenemen. China verbruikt alleen maar liefst 50 % van de wereldwijde staalproductie. Daarnaast is Posco zeer afhankelijk van de prijzen van verschillende grondstoffen zoals ijzererts, steenkool en nikkel. Het bedrijf heeft zijn marges zijn wegsmelten als sneeuw voor de zon wanneer de prijzen van ijzererts door het dak zijn gegaan. Het is wel een feit dat Posco net als andere staalproducenten zijn afhankelijkheid wil afbouwen en daardoor zichzelf gaat positioneren in de productie van ijzererts. Tegen eind 2014 rekent het erop om 50 % van zijn grondstoffennoden zelf te produceren (tegenover 30 % eind 2013). Dit verlaagt weliswaar het risico maar schakelt het toch niet helemaal uit. De groep is ook blootgesteld aan een wisselkoersrisico want het grootste gedeelte van zijn omzet is in Zuid-Koreaanse won (overgewaardeerd tegenover de euro) en blijft blootgesteld aan de politieke instabiliteit in zijn buurland Noord-Korea.

Deel dit artikel