Analyse
Barclays hertekent (eindelijk ) zijn structuur 4 jaar geleden - woensdag 14 mei 2014

Onder druk van de aandeelhouders had Barclays geen andere keuze dan zichzelf eens grondig in vraag te stellen.

De groep heeft de koe bij de horens gevat door flinke delen van zijn activiteiten te willen afstoten. De beurs zag dat het goed was.
U mag nog kopen.

 

Dringend nood aan herstructurering
De kwartaalresultaten hebben de moeilijkheden waarmee de bank op het vlak van investment banking kampt, zeker gezien de concurrentie van kleppers zoals Goldman Sachs en Morgan Stanley, aan het licht gebracht (winst daalt met 50 %). Daarenboven hebben de recente financiële crisis en de nieuwe regelgeving, die het nemen van risico's aan banden legt, voor een winstdaling gezorgd voor sommige activiteiten zoals trading in grondstoffen en afgeleide producten. Barclays is ten slotte niet winstgevend genoeg wat detailbankieren op het Europese continent betreft.

 

Welke herstructureringen?
Barclays, dat onder druk werd gezet door aandeelhouders die misnoegd waren over de verslechtering van de resultaten, heeft een radicaal herstructureringsplan voorgesteld die mikt op een winstherstel van de activiteiten met de beste vooruitzichten. In  2016 zal investment banking niet meer dan 30 % van de activiteiten uitmaken tegenover 50 % vandaag en het grootste deel van de detailbankactiviteiten in continentaal Europa zullen verkocht zijn. Er zal tevens een structuur worden opgezet (« bad bank ») om er alle activa in onder te brengen die verkocht zullen worden, goed voor 115 miljard GBP (30 % van de groep). Tegelijkertijd zal Barclays het accent leggen op detailbankieren in het VK, kredietkaarten en Afrika. Barclays geeft aan dat het tegen 2016 in staat zou moeten zijn om 50 % van zijn winst uit te keren als dividend, tegenover het beoogde 40 % van vandaag.

 

Advies

  • De herstructureringen waarop we ons recent aankoopadvies hebben gebaseerd zijn eindelijk gekend en beantwoorden aan onze verwachtingen.
  • Ondanks het herstel van de laatste dagen, blijft het aandeel gewaardeerd tegen 0,8 keer het eigen vermogen. Een onderwaardering tegenover de sector (gemiddeld 1,1 keer het eigen vermogen) die niet meer gerechtvaardigd is.
  • Deze maatregelen geven geen waarborg dat de herstelbeweging ook lukt. De verkoop van de activa kan lang en moeilijk zijn. Daarnaast zal Barclays moeten kunnen tonen dat het kan groeien op het vlak van detailbankieren in het waar de concurrentie zeer scherp is. Het aandeel is enkel koopwaardig voor risicobewuste beleggers.

 

Koers op het moment van de analyse: 251,45 EUR

 

Barclays Bank is een Britse bank, actief als retailbank en als zakenbank. De groep overleefde de crisis zonder overheidssteun, verhoogde zijn kapitaal en stootte een belangrijke divisie vermogensbeheer af. Nam eind 2009 de Amerikaanse activiteiten van zakenbank Lehman Brothers over.

 

Deel dit artikel