Analyse
Waterstof: potentieel? 4 jaar geleden - donderdag 10 april 2014

Waterstof en brandstofcellen kunnen een belangrijke rol spelen in de opslag van hernieuwbare energie. Wat zijn de mogelijkheden voor wie wenst te beleggen in het potentieel van waterstof?

De bedrijven die actief zijn op deze markten boeken dikwijls nog grote verliezen en slagen er slechts met veel moeite in om hun verkopen op de sporen te zetten. De vooruitzichten kunnen evenwel plots wijzigen indien een bepaald land beslist om massaal te gaan investeren of bij de aankondiging van een grote klant.
Vandaag blijft alles echter koffiedik kijken. En heel wat aandelen uit de sector hebben de voorbije maanden al een forse remonte ingezet waardoor er al een flinke dosis optimisme in de koers is opgenomen. Hun opwaarts potentieel is dan ook beperkt. Elke belegging in de sector is dan ook hoogst speculatief.
VOORZICHTIGE BELEGGERS HOUDEN DAN OOK BETER AFSTAND.

 

Nog marginaal

Waterstof is een substantie die het mogelijk maakt om elektriciteit te genereren en te stockeren, via tussenkomst van brandstofcellen. Maar of deze technologie effectief zal doorbreken, blijft een open vraag. Voor het ogenblik ziet het er in elk geval niet naar uit. Regelmatig kunnen positieve berichten hierover worden opgevangen, telkens wanneer één of ander contract wordt ondertekend.

 

Maar hoe men het ook draait of keer blijft de impact beperkt. De overheid lijkt alvast niet geneigd haar duit in het zakje te willen doen om de infrastructuur te ondersteunen. Voor een doorbraak op grote schaal is massaproductie nodig zodat de productiekosten kunnen dalen.

 

Aandelen

Aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de technologie, hebben de voorbije maanden flink kunnen profiteren van enkele aankondigingen.
– Dit was alvast het geval voor het Franse Schneider (systemen voor elektronische distributie en controlesystemen) dat een samenwerkingsakkoord heeft gesloten met zijn landgenoot Areva (mastodont op het vlak van nucleaire energie) voor de opslag en beheer van energie via waterstof gegenereerd.
– De Japanse autoproducent Toyota kondigde tegen 2015 een wagen op brandstofcellen aan (in Californië). Het valt te bezien of deze deadline zal worden gerespecteerd. In elk geval zullen de volumes in het beginstadium aan de lage kant liggen.
– De groep Plug Power, genoteerd op Nasdaq en gespecialiseerd in brandstofcellen heeft in meer dan tien jaar geen winst geboekt. Zijn omzet zit in de lift maar zijn ontwikkelingskosten blijven zeer hoog liggen. Zonder een ruimere commerciële doorbraak moet niet op een winstgeneratie worden gerekend. Tussen 2011 en 2013 viel de koers terug tot minder dan 1 USD om dan spectaculair op te veren nadat heel wat bestellingen binnen liepen en een akkoord werd ondertekend met FedEx (transport en logistiek).
– Ten slotte was er ook nog het bedrijf Ballard, ook genoteerd op Nasdaq en ook gespecialiseerd op het vlak van brandstofcellen, dat al jaren de verliezen opstapelt. Voor 2015 zou het bedrijf opnieuw winst moeten boeken maar de koers blijf zeer volatiel.

 

Deel dit artikel