Analyse
Verkiezingen en hun effect op de beurs 4 jaar geleden - donderdag 17 april 2014

De verkiezingen van 25 mei komen met rasse schreden dichterbij.

Kan de winst van eurosceptische partijen op Europees vlak de beurzen een oplawaai verkopen? En wat met de Brusselse beurs indien de verkiezingsuitslag ons weer in een langdurige impasse zou kunnen brengen?
We verwachten geen schokgolf.

 

Europa

In Europa gaan de eurosceptische partijen zeker een forse winst boeken en zullen ze door de media als grote overwinnaars worden opgevoerd maar desondanks is de kans groot dat de conservatieve en socialistische blokken de grootste zullen blijven in het Europees parlement.

 

We verwachten dan ook geen aardverschuiving. Daarenboven hebben de programma’s van die eurosceptische partijen weinig met elkaar gemeen behalve dan de afkeer van Europa en het willen beperken van immigratie. Zo wil de Duitse eurosceptische partij vooral de rol van de overheid in de economie beperken. Maar andere zoals het Franse FN willen dan weer dat heel wat bevoegdheden terugkomen naar Frankrijk om de soevereiniteit (en de rol van de staat) te versterken. De eerste is voor een nieuw handelsakkoord met de VS, de tweede dan weer niet. Er is dus weinig kans dat ze elkaar vinden en impact kunnen hebben op de Europese economische politiek. Ze zullen enkel wat druk kunnen uitoefenen.

 

De evolutie van de markten zal veel meer afhangen van wat de ECB de komende maanden zal doen op het vlak van onconventionele maatregelen dan de uitslag van de Europese verkiezingen.

 

België

De Belgische economie is zeer open en haar prestatie zal eerder afhangen van de conjunctuur op Europees niveau dan van de nationale politiek. De beurs had het niet moeilijk toen de Belgische politici er meer dan 18 maanden niet in slaagden om een regering te vormen. Enkel de obligatiemarkten maakten zich in het najaar van 2011 zorgen over de politieke impasse toen de Belgische rente op staatspapier de hoogte inschoot.

 

De uitslag zal dus weinig invloed hebben op de beurs en zeker geen schokgolf teweegbrengen. Daarmee hebben we niet gezegd dat de samenstelling van de regering geen impact zal hebben op de Belgische bedrijven die op de Brusselse beurs noteren. Het valt af te wachten wat de fiscale politiek zal brengen en of er maatregelen zullen komen om de loonkosten(handicap) te verlagen.

 

Deel dit artikel