Analyse
Lafarge: fusie met Holcim: ja, maar… 4 jaar geleden - woensdag 9 april 2014

De aangekondigde fusie is een goede zaak.

Hoewel de vooruitzichten op lange termijn ermee aanzienlijk verbeteren, lijken de voorgespiegelde baten ons nogal optimistisch. Ook kunnen de kartelautoriteiten nog roet in het eten gooien. Het aandeel blijft duur. We handhaven ons advies.
VERKOPEN.

 

Het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim gaan fuseren tot de grootste cementgroep ter wereld. Hierbij wordt elk Lafarge-aandeel omgeruild tegen één Holcim-aandeel (fusie van gelijken), dat daarna wordt omgedoopt tot LafargeHolcim. De nieuwe entiteit zal haar hoofdzetel in Zwitserland en een beursnotering in Zürich en Parijs hebben. De transactie zou in de 1e helft van 2015 moeten worden afgerond. Het samengaan wordt gedreven door synergievoordelen (verwacht na 3 jaar, 1,4 miljard euro op jaarbasis) en geografische complementariteit (zal aanwezig zijn in 90 landen t.o.v. 62 voor Lafarge nu) in een markt waar overcapaciteit heerst. De samensmelting moet overtollige (dubbele) kosten kunnen wegsnijden en de hoge schulden (vooral bij Lafarge door de overname van het Egyptische Orascom net vóór de crisis in 2008) kunnen terugdringen (zeer kapitaalintensieve sector) en bijgevolg de financiële structuur verstevigen. Wel moet de fusie nog door de 15 concurrentieautoriteiten (o.a. de Europese) worden goedgekeurd. Om hierop in te spelen gaat de fusiegroep alvast activa afstoten, die goed zijn voor ±16 % van de omzet.

 

Koers op het moment van de analyse: 66,48 EUR

 

Lafarge is een Franse groep die wereldwijd een van de marktleiders is op het gebied van de productie en verkoop van bouwmaterialen (cement, beton & toeslagstoffen). De groep is aanwezig in 62 landen.

 

Deel dit artikel