Analyse
Geen koopadvies voor Zuid-Europese landen? 4 jaar geleden - woensdag 23 april 2014

De Italiaanse, Spaanse en Portugese aandelenbeurzen kregen de voorbije jaren keiharde klappen maar doen het de laatste 2 jaar opnieuw beter. Welke zijn interessant?

Ten opzichte van medio 2007 (net vóór de financieel-economische crisis) verloren de Italiaanse, Spaanse en Portugese aandelen respectievelijk 44, 32 en 47%. En dat ondanks de herstelbeweging van de laatste 2 jaar: zo klommen de Italiaanse aandelen 45% hoger, de Spaanse 52% en de Portugese 29%.
Ondanks deze inhaalbeweging raden we u deze markten af. Wel vinden we de volgende 3 bedrijven interessant: BME, Repsol en EDP.

 

Deze markten blijven riskanter dan veel andere Europese markten. Ook vinden we de winstkansen te klein, vooral door de erg matige economische groeivooruitzichten. Er is weliswaar vooruitgang geboekt die een broos herstel mogelijk maakt, maar we mogen niet vergeten dat zowel Spanje, Italië als Portugal zich in een fase van trage economische groei bevinden en dat hun hoge schuldenlast een blijvende rem plaatst op hun groeipotentieel op lange termijn.

 

Zo klommen de Italiaanse financiële aandelen dankzij de algemene risicoafname het voorbije anderhalve jaar fors hoger, maar als we de gezondheid van diverse instellingen onder de loep nemen, verschijnt er een ander beeld. Zo blijft het aantal dubieuze kredieten (terugbetaling onzeker) erg hoog, en stijgt het zelfs nog. En hoewel de banken al forse waardeverminderingen hebben doorgevoerd, valt het niet uit te sluiten dat er nog meer zullen volgen als de Italiaanse economie niet aantrekt. De risico's verbonden aan de sector blijven m.a.w. erg groot.

 

Los daarvan vinden we vooral dat andere aandelenmarkten interessanter zijn. Dat geldt onder meer voor de Amerikaanse en de Britse beurs, die elk een gewicht hebben van 20% in onze basisportefeuille. Beleggers kunnen daar hopen op hogere winsten bij een lager risico 

 

Dat we de Italiaanse, Spaanse en Portugese beurs globaal genomen niet interessant vinden, betekent niet dat er geen enkel koopwaardig aandeel meer te vinden is.

De onderstaande drie bedrijven lijken ons wel interessant:

– BME

Het gedaalde risico (uiteenspatten eurozone) liet de koers van de Spaanse beursoperator weer opveren, zelfs tot de piekniveaus van 2008. Het aandeel biedt een bruto dividendrendement van 5,6% en is vooral spek voor de bek van dividendliefhebbers.

 

– Repsol

De Spaanse oliegroep en de Argentijnse regering bereikten een akkoord in het conflict rond de nationalisering van YPF, waardoor de vooruitzichten voor Repsol opklaren. Om een nieuwe start te nemen, gaat Repsol meer investeren in exploratie. Er werden al niet-strategische activa verkocht (olievelden in maturiteitsfase) om cash te genereren. De groep staat op het punt om weer aan te knopen met groei, maar op dit moment wordt het herstelpotentieel o.i. nog niet volledig weerspiegeld in de koers.

 

– EDP

De Portugese energiegroep kan steunen op sterke marktposities in eigen land, en op haar aanwezigheid in Brazilië (goede geografische diversificatie).

 

Deel dit artikel