Analyse
Farmasector: alweer grote verschuivingen 4 jaar geleden - donderdag 24 april 2014

Het Zwitserse Novartis verkoopt zijn divisie dierengezondheid aan het Amerikaanse Eli Lilly en zijn divisie vaccins aan het Britse GlaxoSmithKline. In ruil hiervoor stoot GlaxoSmithKline zijn divisie oncologie aan Novartis.

Voor de aandelen Novartis, Eli Lilly en GlaxoSmithKline geldt als advies:
HOUDEN.

 

Aan de hand van deze transacties hercentreren deze 3 sectorspelers zich op hun strategische kernactiviteiten (om in deze domeinen in omvang te groeien) en/of stoten ze activiteiten af die niet voldoende winstgevend zijn.

 

Het doel is de marges aan te dikken. Deze hebben in het verleden immers fors geleden onder de patentverliezen op een aantal medicijnen en de druk op de prijzen door de westerse landen.

 

De 3 farmagroepen zullen sterker uit deze transacties komen. Deze staan trouwens haaks op de wedloop naar een grotere omvang die de bedrijven in het verleden voerden en staan tevens in schril contrast met de geruchten over de poging van het Amerikaanse Pfizer om het Britse labo AstraZeneca over te nemen. Hoewel er blijkbaar geen sprake is van een volledige overname, zou Pfizer, nu het zijn divisies babyvoeding en dierengezondheid heeft afgestoten, toch interesse tonen voor de kankertherapieën die AstraZeneca aan het ontwikkelen is. De 2 groepen delen in dit domein immers een aantal gemeenschappelijke activiteiten.

 

Deel dit artikel