Analyse
Crédit Agricole: op naar 2016 4 jaar geleden - vrijdag 11 april 2014

De Franse bank gaf haar balans een poetsbeurt en bewandelt nu een nieuw pad. Vraag is of dit pad aantrekkelijk genoeg is om opnieuw in dit aandeel te beleggen?

Nee. Het aandeel is niet ondergewaardeerd.
Koop het niet. Houden mag.

 

Achter de rug
In 2011 en 2012 kreunde Crédit Agricole onder zware verliezen door de staatsschuldencrisis. De groep startte toen een aantal belangrijke afstotingen in de investeringbankpoot en verliet bepaalde markten (VS, Midden Oosten). Ook bouwde ze haar eigen vermogen weer op (wel zijn er nog steeds vragen rond haar soliditeit) en knoopte ze opnieuw aan met het dividend in cash, een teken van vertrouwen (na 2 dividenden in aandelen).

 

Geringe ambities
Recentelijk stelde de groep haar ontwikkelingsplan 2016 voor. De doelstellingen zijn geenszins verrassend. Crédit Agricole wil een doorsnee bank zijn die risico's kan beheren.

 

De detailbankpoot in Frankrijk is, met zijn vele synergieën met de andere divisies, de spil van deze ontwikkeling. In de detailbank en de verzekeringen wordt vooral op interne groei gemikt. In de tak vermogensbeheer overweegt de bank overnames. Deze divisie zou wel eens de meest dynamische kunnen worden. Een aantal kleine sectorspelers slagen er immers niet meer in om rendabel te zijn en die zou Crédit Agricole tegen een interessante prijs kunnen overnemen. Zo zou de bank haar activa onder beheer mooi kunnen doen toenemen.

 

De groep mikt tegen 2016 op een winst van meer dan 4 miljard euro (1,60 EUR per aandeel t.o.v. 1 EUR in 2013) en een jaarlijkse inkomstenstijging van 2,5 % (voorzichtig niveau). Deze resultaten zouden vooral dankzij kostenbesparingen worden bereikt.

 

Zwakke groei, zonder decote
Crédit Agricole rondde zijn herpositionering af en treedt in een groeifase, die echter zwak zal blijven rekening houdend met het feit dat de detailbankpoot nog steeds de belangrijkste inkomstbron vormt (72 % verzekeringen inbegrepen), de economische situatie en de regelgeving (beperkt het nemen van risico's).

 

Bijgevolg verhogen we onze winstramingen niet voor de volgende 3 jaar. En gezien de koers gelijk is aan ongeveer 0,75 maal het eigen vermogen (gemiddeld niveau van de laatste 10 jaar), noteert het aandeel volgens ons niet met een decote.

 

Koers op het moment van de analyse: 11,27 EUR

 

Crédit Agricole is een bank die erg lang in Frankrijk actief is gebleven en vervolgens haar buitenlandse expansie heeft willen versnellen, vooral in Europa.

 

Deel dit artikel