Analyse
Boliden: gokje op de Scandinavische metaalbewerker? 4 jaar geleden - dinsdag 29 april 2014

Het Zweedse Boliden is één van die bedrijven die de crisis goed hebben doorstaan. Is zijn aandeel interessant?

We denken van niet. Tegen de huidige koers is het aandeel correct gewaardeerd. Indien u over Boliden beschikt, dan mag u het houden. Maar andere beleggingen in de sector dragen onze voorkeur weg zoals het Belgische Nyrstar of het Brits-Australische Rio Tinto. Ze beschikken over mooie groeivooruitzichten en maken deel uit van onze aandelenselectie voor de durvers onder u.

 

Boliden heeft niet zo zwaar afgezien van de crisis in 2008. Dankzij haar sterke financiële situatie en het feit dat ze vrij klein van taille is, kon de groep haar productie aanpassen zodat ze niet met verlies moest verkopen.

 

Al vier jaar kampt de groep echter met een ongebreidelde stijging van de productiekosten (lonen, taksen, transport, enz…) en dit weegt steeds meer op de marge. In 2012 bedroeg die 15 % maar vandaag is dat slechts 5 %. En desondanks blijft het bedrijf investeren om zijn productie op peil te houden en niet te worden voorbijgelopen door de concurrenten.

 

De schulden blijven onder controle. Het dividend is over de jaren fors gedaald van 5 EUR bruto in 2010 tot 1,75 EUR in 2013, goed voor een brutorendement van 1,8 %. De koers kreeg dan ook rake klappen. Volgens ons moet Boliden zijn investeringen temperen rekening houdend met de verwachte daling van de vraag naar grondstoffen die het bewerkt.

 

Koers op het moment van de analyse: 98,75 SEK

 

Boliden is een Zweeds bedrijf gespecialiseerd in de productie van zink en koper. Ze houdt ook smelterijen en raffinaderijen aan die het mogelijk maken om half-afgewerkte producten met een hogere toegevoegde waarde te leveren. Daarnaast is het ook actief op het vlak van goud, lood en gaat het meer en meer in de richting van recyclage van metalen. De groep is actief in Zweden maar ook in Denemarken, Finland Noorwegen en Ierland.

 

Deel dit artikel