Analyse
ASM Lithography: dit aandeel gaan we niet meer volgen 4 jaar geleden - donderdag 17 april 2014

De vooruitzichten voor het huidige kwartaal zijn ontgoochelend.

Maar wat de lange termijn betreft, beschikt de groep nog steeds over mooie troeven. Ondanks de recente daling. blijft de koers te hoog. We zullen dit aandeel niet meer volgen.
VERKOPEN.

 

De resultaten voor het 1e kwartaal 2014 zijn conform onze verwachtingen. De omzet klom met 57 % en de winst per aandeel is meer dan verdubbeld, tot 0,57 EUR, dankzij de belangrijke bestellingen die halfgeleiderproducenten plaatsten in 2013. Dit kwartaal is het aantal bestellingen echter fors gezakt. Bijgevolg verlaagde de groep haar omzetverwachting voor het 1e halfjaar met 5 %. Wij schroeven dus eveneens onze winstramingen terug, tot 2,90 EUR voor 2014 en 3,50 EUR voor 2015. Deze tijdelijke vertraging vormt echter geen groot probleem. De groep bezit namelijk een bijna-monopolie en is onvermijdelijk op het vlak van litografische apparatuur (geïntegreerde schakelingen op ultradunne siliciumschijfjes.). Ze verkoopt haar producten tegen hoge prijzen aan halfgeleiderfabrikanten en hoeft tot nu toe niet te vrezen voor de concurrentie. Ook zal ze in de toekomst blijven profiteren van de uitstekende groeivooruitzichten op lange termijn in de halfgeleiderssector. Deze sterke positie zou enkel in vraag kunnen worden gesteld, mocht er plots een nieuwe gravuretechnologie opduiken. De groep is dus zeker kwaliteitsvol maar de koers is overgewaardeerd.

 

Koers op het moment van de analyse: 59,21 EUR

 

De Nederlandse groep ASM Lithograhy Holding levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes, om de productie van elektronische chips te verbeteren.

 

Deel dit artikel