Analyse
Arseus: gewaagde gok op doelstellingen 4 jaar geleden - woensdag 16 april 2014

De Belgische specialist in producten en diensten voor de gezondheidssector stoot niet-strategische activa af om opnieuw op zijn filiaal Fagron (farmaceutische bereidingen) te focussen.

De koers weerspiegelt ruimschoots de ambitieuze doelstellingen van het management en zal vooral evolueren in functie van de gezondheid van de recente overnames.
Riskante gok, neem uw winst.

 

Afstotingen
De verkoop van niet-strategische activa leidde tot waardeverminderingen en een verlies van 1,04 EUR per aandeel in 2013. De afstoting van de overblijvende dentale en medische activiteiten zou tegen midden 2014 moeten afgerond zijn met alweer waardeverminderingen tot gevolg. Zelfs het filiaal Corilus, actief in IT-oplossingen zal, eens zijn winstgevendheid zal zijn opgetrokken (dit jaar), eraan moeten geloven. Zo zal Arseus zich over 2 jaar toespitsen op zijn filiaal Fagron (magistrale bereidingen), dat actief is in 30 landen, in Europa (60 % van de verkopen), de VS (10 %) en Brazilië (30 %).

 

Winstgroei
Voor de komende jaren voorziet Arseus dat zijn verkopen nog met ±10 % per jaar zullen stijgen (zonder overnames) en dat zijn marge (al hoog) op zijn minst zal stabiliseren. Hiervoor hoopt de groep voordeel te halen uit de toekomstige beslissing van de Belgische staat dat apothekers en ziekenhuizen zal toelaten hun bereidingen uit te besteden. Ook rekent ze op synergieën, cross-selling en schaalvoordelen uit overnames (40 à 50 sectorspelers op het oog), een goed kostenbeheer (stockbeheer, minder nood aan werkkapitaal) en innovaties (verpakking, formuleringen…).

 

Niet risicovrij
Arseus heeft financiering nodig om via overnames te groeien maar zit al zwaar in de schulden. En slechte verrassingen zijn mogelijk. Om de doelstelling 2014 te bereiken (omzet: +24 % min., marges: +4 % t.o.v. 2e halfjaar 2013) en op basis van een stijgende verkoop van 10 % (zonder overnames), moeten de marges van de 5 overgenomen fabrieken (die meer dan 16 % van de EBITDA zouden moeten genereren) op niveau blijven (hoger dan de groepsmarge). De koers bedraagt echter al 19 maal de verwachte winst en 6 maal de boekwaarde. En het aandeel biedt een dividendrendement van slechts 1,8 % netto. Arseus mag dus zeker geen fouten maken. Ook verkocht zijn hoofdaandeelhouder, het investeringsfonds Waterland, onlangs zijn complete participatie (26,7 %).

 

Koers op het moment van de analyse: 37,10 EUR

 

 

 

Deel dit artikel