Analyse
Thrombogenics: opnieuw rode cijfers in 2014 4 jaar geleden - dinsdag 18 maart 2014

Het resultaat 2013 is niet verrassend.

Ondanks een aantal vorderingen zitten de verkopen van Jetrea nog steeds in het slop. Sinds februari overweegt de groep dus alle opties om haar verkopen in de VS te boosten, o.a. de zoektocht naar een partner.
HOUDEN.

 

De verkopen van Jetrea, het enige medicijn van de groep (oogaandoeningen), blijven ondermaats. Wel werd in 2013 de omzet nog fors beïnvloed door een som gestort door Alcon, de distributeur die Jetrea verdeelt overal ter wereld behalve in de VS (laatste schijf van het voorschot vóór het storten van royalties op de verkopen). En het is dankzij deze storting dat ThromboGenics het jaar met winst afsluit (0,74 EUR per aandeel). Want in de VS werden slechts 7 000 patiënten met Jetrea behandeld en het 2e halfjaar was nog slechter dan het 1e. Nochtans meent de groep dat de VS op zich alleen al ±250 000 potentiële patiënten per jaar telt. Buiten de VS werden dit jaar slechts 1 000 patiënten behandeld. Conclusies trekken is echter onmogelijk gezien de behandeling slechts vanaf oktober en maar in 2 landen werd terugbetaald. Het 1e halfjaar 2014 zal cruciaal zijn, dan zal duidelijk worden in welke mate Alcon de verkopen zal boosten. Tot dan zal vnl. het nieuws over de zoektocht naar een partner in de VS de koers beïnvloeden. En zoals wij deze zomer hadden voorspeld, zullen 2014 en 2015 o.i. opnieuw in het rood belanden (min. verlies van 1 EUR per aandeel in 2014).

 

Koers op het moment van de analyse: 19,415 EUR

 

Thrombogenics is een Belgisch biotechbedrijf. Gaat Jetrea commercialiseren (zijn 1e medicijn, tegen de aanhechting van de macula en het oogglasvocht). Winstgevend sinds 2012 dankzij voorafbetalingen van zijn partner Alcon die Jetrea in Europa zal verspreiden.

 

Deel dit artikel