Analyse
Leve het dividend! 4 jaar geleden - donderdag 27 maart 2014

De Europese economie raakt maar niet uit het slop en vaak krijgen bedrijven hiervan de schuld. Sinds het begin van de crisis zijn ze hun aandeelhouders met dividenden blijven verwennen terwijl ze zelf in hun investeringen hebben zitten snoeien. Moet u zich een een schuldgevoel laten aanpraten?

Neen. Bedrijven hebben kapitaal nodig om te kunnen functioneren en bijdragen tot de economie. Dit verse kapitaal vinden ze bij hun aandeelhouders die bedrijven aantrekken aan de hand van dividenden.

 

Er wordt wel eens beweerd dat, als bedrijven niet voldoende winstgevend zijn, dit te wijten is aan het feit dat ze te veel dividenden uitkeren. Economisch gezien is dit fout. Een dividend wordt immers uitgekeerd nadat de resultaten onder de loep zijn genomen en indien het bedrijf het zich kan veroorloven.

 

De theorie dat aandeelhouders hun zakken vullen op kosten van de maatschappij, houdt volgens ons geen steek. Laat u, aandeelhouder, dus zeker geen schuldgevoel aanpraten, en wel om 2 redenen:

 

– Bedrijven financieren zich door aandelen uit te geven en schulden aan te gaan. Schulden gaan echter gepaard met interesten. Ook kan een bedrijf over de kop gaan als het zijn schulden niet aflost. Bijgevolg zijn aandelen een stabielere financiering. En gezien je met honing meer vliegen vangt dan met azijn en aandeelhouders bovenop de stijging van de koers ook wel een regelmatig rendement kunnen smaken (huidig Europees gemiddelde: 3,2 %), kiezen bedrijven er vaak voor om een mooi dividend uit te keren.

 

– Volgens ons bestaat er geen causaal verband tussen de stijging van de dividenden en de daling van de investeringen. Bedrijven keren meestal enkel dividenden uit als ze het niet in een degelijk project kunnen steken. Dit is het geval wanneer het bedrijf goed presteert zonder dat nieuwe projecten moeten worden aangeboord of wanneer de vooruitzichten in de desbetreffende sector te somber zijn om erin te investeren.
En al wordt een dividend uitgekeerd, de aandeelhouder kan het geld consumeren of herbeleggen, waardoor het als investering kan dienen voor een ander bedrijf. Ook de staat pikt een graantje mee. Dividenden zijn immers een belastbaar inkomen.

 

De aandeelhouder is niet mede verantwoordelijk voor de zwakke economie. En hij is geen profiteur. Integendeel, hij is een belangrijke partner, net als een leverancier of een bankier, die in een context waar de schuld (publiek en privé) torenhoog blijft, vers kapitaal aanbrengt. Op die manier kunnen bedrijven blijven draaien en bijdragen tot de economie.

 

Deel dit artikel