Analyse
King Digital Entertainment trekt naar de beurs 4 jaar geleden - donderdag 20 maart 2014

In de technologiesector worden nu niet alleen talrijke bedrijven gekocht en verkocht, ook trekt menig technologiegroep naar de beurs. Zo ook King Digital Entertainment, bedenker van het spel Candy Crush.

Door de hype ligt de vraag enorm hoog maar is het aandelenaanbod ontoereikend. En dat hebben referentieaandeelhouders van WhatsApp of King Digital goed verstaan. Ze profiteren dan ook van de algemene euforiegolf om tegen astronomische prijzen hun inzet van weleer te vermenigvuldigen. Niemand weet wanneer de zeepbel zal uiteenspatten maar als het ooit zover is, dan is het hek van de dam.
VERMIJDEN DUS.

 

Sinds zijn lancering in 2012 is het spel Candy Crush (smartphones, tablets) al meer dan 500 miljoen maal gedownload. En net als vele andere aandelen, ligt de waardering erg hoog. De groep mag dan wel winst draaien, de beurskapitalisatie zou tegen de 1e notering (26 maart) 7,6 miljard USD kunnen bereiken: dit is 4 maal de verkopen van 2013!

 

Vorig jaar zijn de verkopen van King Digital verelfvoudigd, een unieke prestatie die voornamelijk aan Candy Crush te danken is. De game is nu goed voor 78 % van de inkomsten maar in het laatste kwartaal 2013 zakte het aantal spelers al met 6 % en nam de winst hierdoor met 7 % af. De waardering voor degene die intekent op de aandelen zal bijgevolg veel te hoog liggen.

 

Extreem hoge waarderingsratio's laten echter geen enkele ontgoocheling toe. Zo zagen de technologieaandelen Twitter en 3D Systems hun koers respectievelijk met 25 % en 36 % achteruitboeren sinds hun hoogtepunt eind 2013, begin 2014. Niettemin kon Twitter het jaar mooi afronden (verkopen 2013: +110 %) en trok het zelfs zijn verkoopramingen op voor 2014 (+70 % tot +80 %). 3D Systems tipt voor 2014 van zijn kant op een verkoopgroei van 30 %.

 

Maar waarom in hemelsnaam daalt de koers dan? Voor Twitter zorgde het gemiddelde aantal actieve Twitteraars (+30 % in het 4e kwartaal, +39 % in het kwartaal ervoor) voor paniek. Voor 3D Systems was dit een kleine winstwaarschuwing in 2013, waarbij de groep haar winstvooruitzichten met iets meer dan 13 % neerwaarts bijstelde. Op zich allemaal niet zo erg, dus waarom? Omdat de waarderingen véél te hoog liggen! En dat ook blijven. Want zelfs na hun koersdaling worden Twitter en 3D Systems nog steeds tegen 28 en 12 maal hun omzetcijfers verhandeld. Ter vergelijking, de 500 grootste VS-aandelen werden in de laatste 10 jaar tegen slechts 0,8 à 1,6 maal hun omzet verhandeld!

 

Deel dit artikel