Analyse
Grondstofprijzen kelderen met averechts effect op prijzen Rio Tinto 4 jaar geleden - donderdag 13 maart 2014

Gezien het geraamde niveau van de grondstoffen die in de Aziatische havens staan gestockeerd, zijn de prijzen van ijzererts, koper, zink en aluminium gezakt met 5 à 8 %.

Eens te meer moet men de verklaring in China gaan zoeken. De vrees dat de motor van de wereldeconomie zal stilvallen, doet de beleggers op de vlucht slaan.
Op een week tijd verloor Rio Tinto meer dan 2,9 %, wat volgens ons een overdreven straf is gezien de vooruitzichten van de groep. Het aandeel blijft goedkoop.
KOPEN.

 

Het is inderdaad zo dat de economische groei in China vertraagt. Maar onze ramingen houden hiermee rekening. Niettemin blijft de Chinese groei dynamisch, zo wordt dit jaar nog een stijging van 7,5 % verwacht.

 

Bovendien past het aanbod wereldwijd zich aan deze nieuwe situatie aan (al komt de reactie iets te laat): zo neemt het aantal ontginningssites in de mijnsector af of wordt de ontginning van nieuwe sites uitgesteld, met als doel de prijzen te stutten.

 

Koers op het moment van de analyse: 3173, 50 pence

 

Rio Tinto is een Brits-Australische mijngroep, een van de grootste ter wereld. De groep is actief in onder meer ijzererts, koper en aluminium. De financiële crisis dwong haar tot de verkoop van heel wat activa en tot een kapitaalverhoging.

 

Deel dit artikel