Analyse
Google: advieswijziging 4 jaar geleden - donderdag 20 maart 2014

Google zal zijn aandeelhouders nieuwe aandelen uitkeren. Deze aandelen zijn uitgegeven onder de naam Klasse C en zullen apart op Nasdaq worden verhandeld.

Deze uitkering wordt door de Belgische fiscus echter aanzien als een dividend. Bijgevolg zal de aandeelhouder een roerende voorheffing van 25 % worden opgelegd. Wilt u vermijden dat op uw vermogen belegd in Google wordt beknibbeld als gevolg van een fiscale regeling, VERKOOP DAN UW AANDELEN VOOR 27 MAART!

 

Twee maal meer

Als u op 27 maart 2014 10 Google aandelen Klasse A aanhoudt, dan zal u automatisch 10 Google aandelen Klasse C ontvangen. Het aantal aandelen in omloop zal met andere woorden verdubbelen terwijl de koers normaal gezien zal worden gehalveerd. Hierdoor zou het aandeel meer liquide worden (de koers bedraagt nu immers 1200 USD).

 

Waarom?

Aan de hand van deze transactie zal de groep overnames (via aandelenruil) financieren of personeel uitbetalen in het kader aandelenoptieplannen.
De nieuwe aandelen verlenen echter geen stemrecht. Op deze manier willen de stichters van Google hun kapitaalstructuur betonneren en de controle over het bedrijf houden.

 

Ticker

Na de transactie:
– zullen de aandelen Klasse A onder de ticker GOOGL noteren.
– zullen de aandelen Klasse C de historische code GOOG erven
Wij zullen het aandeel Klasse A volgen.

 

Niet akkoord

Op het vlak van corporate governance keuren we dergelijke praktijken niet goed gezien dit volgens ons een gebrek aan respect is ten opzichte van de minderheidsaandeelhouders. Google heeft in het verleden inderdaad goede strategische keuzes gemaakt (overname YouTube, ontwikkeling van Android) maar dit geeft de groep het recht niet om diverse types aandelen uit te geven die bovendien variëren op het vlak van stemrecht.

 

Koers op het moment van de analyse: 1199,25 USD

 

Google is de favoriete internetzoekmachine van de meeste surfers en heeft als onbetwiste marktleider een ruime voorsprong op concurrenten Yahoo en Bing (Microsoft). Dankzij zijn marktleiderschap kon Google ook veel munt slaan uit internetreclame.

 

 

Deel dit artikel