Analyse
Dassault Systèmes: overnames en diversificatie 4 jaar geleden - donderdag 13 maart 2014

Dassault past een overnamestrategie toe met als doel verder te diversifiëren. Deze strategie heeft zeker zijn voordelen...

maar de premie die de beurs toekent aan het aandeel tegenover het marktgemiddelde is overdreven. Als u aandelen van Dassault bezit, verkoop die dan.
Indien u wenst te beleggen in de sector, opteer dan eerder voor het Britse Sage dat deel uitmaakt van onze selectie aandelen voor een basisportefeuille. In de technologiesector zijn onze favorieten: Intel en Accenture.

 

Troeven en risico's

Het Franse Dassault Systèmes is wereldleider op het vlak van 3D-software, een markt die een groot groeipotentieel geniet. De groep verkoopt zijn software onder de vorm van een abonnement. Hierdoor genereert ze recurrente en weinig volatiele omzetcijfers. Hierdoor doorstond ze makkelijk de crisis.

 

In 2012 heeft de groep een diversificatiestrategie op gang getrokken via een hele resem overnames. In twee jaar heeft ze meer dan 1 miljard opgehoest en 16 overnames gedaan waardoor ze 12 verschillende activiteiten ontplooit tegenover 5 daarvoor. Dassault wil immers ook actief worden op het vlak van energie, farma, high-tech en consumptie.

 

De volgende vijf jaar wil het bedrijf zijn omzet en winst verdubbelen. In het verleden heeft het reeds aangetoond in staat te zijn om overnames in goede banen te leiden. Maar een dergelijke strategie heeft een hoog risico. En gezien de financiële sterkte van de groep, bestaat het risico dat er te veel wordt betaald.

 

Resultaten en vooruitzichten

De laatste vijf jaren is de omzet van Dassault Systems jaarlijks gemiddeld met 5 % gestegen en de winst per aandeel 11 %. Het is echter een feit dat de voorbije maanden de groei wat achterwege bleef. In 2013 heeft de verkoop van licenties, barometer van de groep, een daling van 2 % laten optekenen.

 

Voor 2014 valt een daling van de operationele marges te vrezen. Maar op lange termijn zijn de groeivooruitzichten positief zowel voor 3D-software als voor Dassault in het bijzonder. Zijn software, die aan een werkelijke vraag voldoet, is dikwijls onmisbaar voor de klant, die hondstrouw is.

 

De koers/boekwaarde-verhouding bedraagt 3,6 (tegen een gemiddelde van 1,5 voor waarde-aandelen in de eurozone). Zijn koers/winst-verhouding is 24 (tegen gemiddeld 15). Zijn dividendrendement ligt aan de lage kant (1,1 % tegen 3 % gemiddeld).

 

Koers op het moment van de analyse: 82,53 EUR

 

Dassault Systèmes is een Franse groep, wereldleider op het vlak van 3D-software en software die virtuele creaties mogelijk maakt. Die software vindt vooral toepassingen in de transport- en luchtvaartsector en in de industriële wereld in het algemeen. De groep is geografisch zeer verspreid.

 

 

Deel dit artikel