Analyse
AXA: ideaal voor een eerste belegging 4 jaar geleden - vrijdag 28 maart 2014

Nadat de koers in 2012 en 2013 opveerde, streken veel beleggers hun winst op. Is dit nu het moment om te kopen?

Sinds begin 2014 verloor de koers 12,3 % terwijl de gemiddelde daling van de Europese verzekeringssector zich beperkte tot 2,6 %. Reden hiervoor is de stijgende risicoaversie. De waardering is nu gelijk aan 9 maal de winst per aandeel terwijl het historisch gemiddelde 12 is. Het aandeel is te zwaar afgestraft en nu nog interessanter, vooral voor hen die op lange termijn beleggen of hun eerste stappen op de beurs zetten.
KOPEN.
De verzekeringssector blijft aantrekkelijk. In dezelfde sector zijn de volgende 2 aandelen interessant omwille van hun gul dividend:
Zurich Insurance en Delta Lloyd.

 

Resultaten, ramingen

AXA blijft de vruchten plukken van zijn strategie: het focust voornamelijk op meer winstgevende contracten en zijn expansie op de meer dynamische markten. Bijgevolg zijn de resultaten 2013 conform onze verwachtingen, zowel in de tak levensverzekeringen (50 % van de winst) als in de schadeverzekeringen (38 %), het vermogensbeheer en de bankactiviteiten (12 %). De winst per aandeel bedraagt 2 EUR. De groep is dus goed op weg om de winstgevendheiddoelstellingen die ze zich tegen 2015 heeft vooropgesteld, te bereiken. Zo had ze tegen eind 2013 al 1,2 miljard aan kosten bespaard terwijl ze voor de periode 2011-2015 1,7 miljard euro aan bezuinigingen beoogt.

 

Niettemin blijft de verzekeraar afhankelijk van externe factoren (wisselkoerseffecten, lage rente, conjunctuur). Deze factoren remden in 2013 de omzetstijging af (beperkt tot 1 %).

 

Voor 2014 mikken we voorzichtig op een winst per aandeel van 2,10 EUR en voor 2015 op 2,30 EUR.

 

Herpositionering geslaagd

In de schadeverzekeringen is Axa op meer winstgevende activiteiten gaan focussen Tegenwoordig geeft de verzekeraar de voorkeur aan contracten in rekeneenheden (verzekeringscontracten waarvan de prestaties gelinkt zijn aan de financiële markten) en niet meer zozeer aan de klassieke producten (zoals fondsen met kapitaalgarantie). Rekening houdend met de lage rentevoeten zijn deze laatste nu immers amper winstgevend. Gezien de rente nog een tijdje aan de zwakke kant zal blijven, zal AXA deze strategie waarschijnlijk aanhouden om zo haar winstgevendheid op te drijven. Dankzij deze dynamische benadering slaagt de verzekeraar er immers in om meer contracten af te sluiten. Zo klom in 2013 de omzet van deze nieuwe contracten met 5 % en groeide de winstmarge aan.

 

De Franse groep breidde ook haar aanbod voorzorg & gezondheid uit (contract tegen risico's gelinkt aan ziekte, invaliditeit...).

 

De winstgevendheid in de tak schadeverzekeringen neemt stilaan opnieuw toe dankzij de stijging van de premietarieven die de verzekerden moeten betalen (+3 % in 2013 en 2012), de selectiviteit van de contracten (minder mogelijke risico's) en de stijgende verkopen in de meer dynamische landen. Ook hier mikken we op een aanhoudende tendens.

 

Overnames

AXA speelt in op de stijgende vraag naar meer gespecialiseerde producten met kapitaalbescherming en investeringsproducten op sterk groeiende markten. In dit kader doet de verzekeraar regelmatig overnames om zijn aanbod te versterken en uit te breiden. Gezien de groep financieel solide is (daling schuldberg, rijkelijke cashflow), kan ze zich dit permitteren.

 

Om zich makkelijker te kunnen integreren, geeft AXA de voorkeur aan middelgrote overnames. Zo kocht het in Azië 50 % van het Chinese Tian Ping (schadeverzekeringen). In Latijns-Amerika, zijn andere ontwikkelingspool, verwierf AXA in november 2013 een 51 %-belang in het Colombiaanse Colpatria Seguros (levens-en schadeverzekeringen). In Brazilië, dat de verzekeraar in 2013 had verlaten, doet AXA opnieuw zijn intrede met een aanbod gericht aan bedrijven.

 

Koers op het moment van de analyse: 19,16 EUR

 

Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen (64 % van de inkomsten), schadeverzekeringen (28 %, woningen …) en in vermogensbeheer (4 %, fondsen …).

 

Deel dit artikel