Analyse
Aandeel Portugal Telecom: hoe verkopen op illiquide beurs? 4 jaar geleden - woensdag 19 maart 2014

Hoe verkoopt u best uw aandelen van Portugal Telecom die op de beurs van Frankfurt noteren?

Plaats een verkooporder tegen een koers die lager ligt dan op de beurs van Lissabon om zo de aandacht te trekken van professionele beleggers.

 

Gebrekkige liquiditeit

Het aandeel Portugal Telecom noteert op een vijftal verschillende beurzen maar zijn thuisbasis is Euronext Lissabon. De activiteit in het aandeel vindt dus vooral plaats in Lissabon: per dag gaan er gemiddelde 4,6 miljoen PT-aandelen over de toonbank. Op de beurs van Frankfurt is het eerder uitzonderlijk dat er meer dan 10 000 stukken per dag worden verhandeld. Het gaat in de meeste gevallen niet meer dan over vijf transacties.

 

Het is dus niet eenvoudig om in Frankfurt uw aandelen te verkopen. Het verschil tussen de bied- en laatkoers (prijs die respectievelijk kopers willen geven en verkopers willen krijgen) ligt bovendien ook verder uiteen.
Vb.: op donderdag 13 maart in de namiddag kon Portugal Telecom op de beurs van Lissabon worden gekocht tegen 3,25 EUR en verkocht tegen 3,245 EUR. Op de beurs van Frankfurt was dit in theorie 3,28 en 3,21 EUR. Er stonden evenwel niet meer dan 100 stuks in de verkoop. U kon met dit in het orderboek uw volledige pakket niet tegen die prijs kwijt.

 

Verschillende opties

Omdat u aandelen in de portefeuille hebt die weinig worden verhandeld, biedt Keytrade Bank u niet de mogelijkheid om die online te verhandelen en kunt u enkel telefonisch een verkooporder doorgeven. Aan een dergelijke transactie hangt wel een hoger prijskaartje vast. De transactiekost bedraagt 1,4 % op het verkoopbedrag met een minimum van 49,95 EUR.

 

Wilt u kost wat kost uw aandelen ten gelde maken dan hebt u enkele mogelijkheden maar er is echter maar één die we verkiezen.
– U kunt uw aandelenpakket tegen marktkoers te verkopen. Wel riskeert u, indien u een relatief groot pakket in een vrij lege markt gooit, een prijs te krijgen die flink onder het marktniveau in Lissabon zal liggen.
– U kunt uw pakket opdelen en in verschillende keren verkopen met een limietprijs om zo gemakkelijk kopers te vinden. Het probleem is echter dat u telkens een transactiekost van minimum 49,95 EUR zal betalen.
–  Ook kunt u uw pakket in de markt te zetten tegen een lagere koers dan op de beurs van Lissabon. U zal hiermee ongetwijfeld de aandacht trekken van een (professionele) belegger die de stukken goedkoper zal kunnen inslaan dan op de thuismarkt.
Dit is de minst slechte oplossing, al is het enige nadeel dat u enkele procenten minder zult krijgen.

 

Deel dit artikel