Analyse
Wat bezielt Facebook? 4 jaar geleden - dinsdag 25 februari 2014

Facebook gaf een pak geld uit om een start-up over te nemen. Wat gaat er in Zuckerbergs hoofd om?

We vermijden dit dure aandeel.
VERKOPEN.

 

Het sociaal netwerk Facebook kondigde de overname van Whatsapp aan, een online berichtendienst voor smartphones. Prijskaartje van de transactie: 19 miljard dollar voor een start-up met amper 50 bedienden en een omzet van 20 miljoen dollar.

 

Hoe deze beslissing van Facebook verklaren?

 

Dankzij de overname van WhatsApp zal Facebook zo'n 450 miljoen surfers kunnen bereiken. Bovendien blijft dit aantal nog dagelijks met ongeveer 1 miljoen stijgen. Facebook hoopt zo zijn leiderspositie in de sociale netwerken te verstevigen en zijn ontwikkeling op het vlak van mobiel internet te versnellen.

 

Niettemin is de groep niet erg duidelijk over hoe ze van plan is deze investering te doen renderen, vooral gezien Whatsapp geen reclame-inkomsten genereert. Facebook zal ongeveer 80 % van deze transactie financieren door de uitgifte van nieuwe aandelen (die volgens ons overgewaardeerd zijn). We zijn echter niet overtuigd van het economische belang van deze overname.

 

Koers op het moment van de analyse: 68,59 USD

 

Facebook (FB) werd opgericht in 2004 door Mark Zuckerberg en groeide uit tot 's werelds grootste sociaalnetwerksite (gebruikers maken een online profiel aan dat ze vervolgens koppelen aan de profielen van vrienden en kennissen). De groep heeft vandaag meer dan een miljard gebruikers, waarvan de helft verbinding maakt met de site via hun smartphone. In 2011 realiseerde FB een omzet van 3,7 miljard dollar, een stijging van 88 % t.o.v. 2010. De strategie focust nu vooral op het ten gelde maken van de FB-diensten via mobiele platformen.

 

Deel dit artikel