Analyse
Transocean: te risicovol 4 jaar geleden - vrijdag 7 februari 2014

Tijdens onze recente peiling koos u als favoriete buitenlandse aandeel voor het Zwitserse Transocean.

Transocean was eigenaar van het boorplatform dat BP huurde en in 2010 ontplofte met als triestig gevolg de olieramp in de Golf van Mexico. Het incident had een negatieve impact op de reputatie van Transocean en veroorzaakte een daling van de vraag naar boorplatforms. De kosten stegen echter en de resultaten belandden in het rood. Op de beurs blijft het aandeel nog zwaar afgestraft door de vrees voor de gevolgen van de rechtszaken m.b.t. de olieramp. Het aandeel is goedkoop maar te risicovol.
Niet kopen.
Kies eerder voor
ION Geophysical een Amerikaanse groep actief in aardbevingsonderzoek, die na de koersdaling erg aantrekkelijk is.
BP: beschikt over grote reserves die gezien de onzekere uitkomst van de rechtszaken m.b.t. de olieramp ondergewaardeerd zijn.

 

Uit het dal kruipen

Om zijn herstel te boosten positioneerde de groep zich op de erg winstgevende Noorse markt door in 2011 de Noorse dienstverlener Aker Drilling over te nemen. In 2013 veerden de resultaten weer op. Op de beurs blijft het aandeel echter nog zwaar afgestraft door de vrees voor de gevolgen van de rechtszaken m.b.t. de olieramp.

 

Te veel risico's

Tot nu toe raamt de groep de schadevergoedingen die ze in het kader van de olieramp zal moeten uitkeren op 1,4 miljard dollar en hiervoor legde ze al provisies aan. Het is echter moeilijk in te schatten of dit voldoende zal zijn. Hoe dan ook, het financiële risico is goed en wel reëel (BP legde trouwens nog meer provisies aan). Bovendien investeren de oliegroepen steeds minder in exploratie, waardoor de activiteit van Transocean dreigt achteruit te boeren.

 

Deel dit artikel