Analyse
Enel: advieswijziging 4 jaar geleden - vrijdag 7 februari 2014

De markt reageerde optimistisch op de jaarresultaten voor 2013.

Wij zijn iets sceptischer en menen dat het aandeel nu correct gewaardeerd is.
HOUDEN.

 

De cijfers voor 2013 zijn niet verrassend. De omzet verloor 5,2 % en de bedrijfswinst klom met 7,6 %. Wel leden de resultaten voor 2012 onder uitzonderlijke elementen en werd 2013 geboost door de afstoting van Arctic Russia. Overigens boerde de winst 2013 eigenlijk met 4 % achteruit, tot 1,70 EUR per aandeel (conform onze raming). Het feit dat de schuldenberg nu minder dan 40 miljard bedraagt, is evenmin een verrassing (aangekondigd in november). De bekendmakingen hadden een positieve impact op de koers en de markten lijken te mikken op een dividendstijging.

 

Toch zijn wij iets sceptischer. In Italië blijft de crisis immers aanhouden (januari: daling vraag naar elektriciteit met 4 %). In Spanje zouden wijzigingen in de regelgeving roet in het eten kunnen gooien. En in Zuid-Amerika raakt de economie in het slop. De groep blijft ook onder een hoge (dalende) schuldenberg kreunen. Er rest volgens ons dus nog weinig manoeuvreerruimte om het dividend op te trekken. Ook zou in mei een nieuwe CEO kunnen worden aangesteld die, zoals gewoonlijk in dergelijk geval, eerst en vooral de balans zou willen saneren. Voorzichtigheidshalve handhaven we onze winstramingen op 0,29 EUR per aandeel in 2014 en op 0,30 EUR in 2015. We raden u aan het aandeel niet meer te kopen.

 

 

Koers op het moment van de analyse: 3,49 EUR

 

 

Enel is het grootste Italiaanse elektriciteitsbedrijf, actief in Europa, Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en de tweede grootste gasdistributeur van Italië. De groep is overigens ook zeer actief in duurzame energie.

 

Deel dit artikel