Analyse
De opkomende landen deden de beurzen daveren 4 jaar geleden - maandag 3 februari 2014

Na zeer mooie rendementen te hebben geboekt in 2013 (15,7 % gemiddeld voor belegger in euro), sloten de wereldbeurzen, die niet gerust zijn in de problemen in de opkomende landen, januari af in het rood (-1,5 %).

De ontluikende markten gingen gemiddeld 3,5 % lager. De zwaksten van de groep (Argentinië, Turkije, Rusland,…) werden het hardst geraakt met verliezen die tot 14 % in euro opliepen.
Profiteer van de algemene beurscorrectie om uw posities in China te verhogen (10 % van onze neutrale portefeuille op 10 jaar) via de fondsen
Fidelity China Focus A EUR of GAM Star China Equity USD (+21 % in 2013)!

 

De meeste sectoren zijn zonder onderscheid in januari gedaald. Dat de Wereldbank voor het eerst in acht jaar haar verwachtingen voor de wereldgroei optrok en de rentevoeten in de Europese periferie verder dalen hebben de terugval niet kunnen tegenhouden.

 

De markten zijn evenmin ondersteund door de publicatie van tegenvallende resultaten die bedrijven voor het laatste kwartaal van 2013 bekendmaakten. En de intentie van de Federal Reserve om zijn maandelijkse obligatieaankopen vanaf februari verder met 10 miljard USD terug te schroeven (nu goed voor 65 miljard per maand tegenover 85 enkele maanden terug), stak ook geen handje toe. Deze extra stap naar een normalisering van de monetaire politiek, aangedreven door een groeiversnelling en de verbetering van de arbeidsmarkt, duwt de Amerikaanse rentevoeten hoger en doen beleggers het risico van hun beleggingen herbekijken.

 

De aan de gang zijnde groeivertraging in China (dat in volle transitieperiode zit) zal zich voortzetten en de groei naar de 5 % duwen (+7,7 % en 2013). Maar deze groei ligt boven die van alle grote economieën. Ondanks de hoge schulden van de lokale besturen, bedraagt de overheidsschuld slechts 55 % van het bbp en de valutareserves zijn goed voor 75 % van deze schuld. Bovendien is de yuan, die verbonden is aan de munten van de belangrijkste handelspartners, stabiel (+1,5 % op een jaar).

 

Deel dit artikel