Analyse
Barclays: aanslepende herstructurering 4 jaar geleden - donderdag 13 februari 2014

De resultaten voor 2013 maken het pijnlijk duidelijk dat de vruchten van de herstructureringen wel erg lang op zich laten wachten.

De koers houdt hier rekening mee 0,7 maal het eigen vermogen, 1 maal voor de andere banken waarvan we het aandeel volgen). Vreest u het risico niet, dan mag u gokken op de impact van de herstructureringen verwacht in 2015.
KOPEN.

 

Eens te meer situeren de problemen zich vooral in de investeringsbankpoot (40 % van de omzet). In het 4e kwartaal kelderden de inkomsten er met 17 % terwijl de kosten met 22 % de lucht inschoten, wat te hoog is ten opzichte van de opbrengsten. Het management wilde echter dankzij de herstructureringen net deze tak nieuw leven inblazen. Wel slaagt de bank erin haar balans te versterken: zo bouwde ze in 2013 haar schuldenberg verder af waardoor het risico afnam. Ook worden in 2014 verdere vorderingen verwacht. Dit jaar zal voor de bank immers van cruciaal belang zijn. Voorlopig behoudt Barclays zijn kostenbesparingsdoelstellingen. Zo wil de bank verder banen schrappen, o.a. in de investeringsbankpoot, waar ze geen inkomstenstijging verwacht. Gezien de algemene zwakke winstgevendheid en de druk van de aandeelhouders, zal Barclays zijn doelstellingen echter misschien moeten verhogen. Ondertussen verlagen we onze winstramingen en tippen we op 12,60 p. per aandeel in 2014 (t.o.v. 15,80 voorheen) en 16,70 p. in 2015 (t.o.v. 21).

 

Koers op het moment van de analyse: 253,80 pence

 

Barclays Bank is een Britse bank, actief als retailbank en als zakenbank. De groep overleefde de crisis zonder overheidssteun, verhoogde zijn kapitaal en stootte een belangrijke divisie vermogensbeheer af. Nam eind 2009 de Amerikaanse activiteiten van zakenbank Lehman Brothers over.

 

Deel dit artikel