Analyse
Sofina, rendement 2013: +23,5 % 4 jaar geleden - woensdag 15 januari 2014

Het rendement voor 2013, 23,5 %, ligt in lijn met dat van de Europese beurzen 25,6 %).

Voor een licht volatiele holding met een defensieve, gediversifieerde portefeuille is dit erg positief. Sinds de aankondiging van het bod op Henex kromp de decote maar o.i. komt er geen bod op Sofina.
HOUDEN.

 

In 2013 stegen alle belangrijke participaties van Sofina. De koers van Delhaize (+45,8 %) plukte al vruchten van de herstructurering in de VS voor het belang werd verkocht. De decote van de holding Eurazeo (+70,2 %) kromp naarmate het belangen afstootte. Dit compenseerde de "mindere" prestaties van Danone (+7,5 %), SES of Colruyt (+10,2 %). Na de afstoting van Delhaize (4 % v.d. intrinsieke waarde) waren de investeringen in 2013 gericht op e-commerce en nieuwe sectoren (vb. rusthuizen Orpéa; 3,4 % v.d. intrinsieke waarde). In 2013 kromp de decote van 38 % tot minder dan 30 %. De koers steeg dankzij de inkoop van eigen aandelen en speculaties door het bod van de Boël-familie op het deel van de Henex-holding dat ze nog niet bezat. We voorzien geen gelijkaardig bod op Sofina (in handen van de Boëls die de beursnotering zouden willen houden). Maar door het gebrek aan transparantie van Sofina en het gewicht van de private equity in zijn belangen (±30 %) lijkt de decote niet meer te zullen krimpen. Ook is het dividend niet echt aantrekkelijk (nettorendement: 2 %) en zijn de grootste belangen niet koopwaardig.

 

Koers op het moment van de analyse: 86,29 EUR

 

Sofina is een Belgische holding in handen van de families Boël, Solvay en Janssen. Gediversifieerde portefeuille van ongeveer 3 miljard euro, die bestaat uit een groot aantal minderheidsparticipaties van enkele percenten in beursgenoteerde blue chips (GDF-Suez, Danone, Colruyt …); ongeveer 25 % van de portefeuille is belegd in niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity).

 

Deel dit artikel