Analyse
Recticel: zwaard van Damocles verdwijnt 4 jaar geleden - donderdag 30 januari 2014

Na 3 onzekere jaren sloot Recticel een akkoord met de Europese Commissie voor zijn rol in een prijskartel.

De winstvooruitzichten zijn niet zo gunstig maar gezien het dividend (3,2 % nettorendement) en de mogelijke verkoop van een aantal activiteiten, raden we u aan om te:
HOUDEN.

 

Recticel moet voor zijn rol in een kartelzaak op de markt van polyurethaan een boete van 27 miljoen euro betalen. Goed nieuws gezien de markt op een twee maal hogere boete mikte. In theorie riskeerde de groep zelfs tot 4,5 EUR per aandeel te moeten betalen. Nu de zaak afgerond is, zouden potentiële overnemers zich kunnen interesseren voor de isolatieactiviteiten en vooral de automobieldivisie, die gezien de huidige omvang niet strategisch is. Maar tenzij de groep de boete in termijnen betaalt, zal dit de schuld gevaarlijk aandikken (±80 % van het eigen vermogen). Daarnaast zit ze ook verwikkeld in een kartelzaak in Duitsland (beddengoed). Recticel riskeert in deze zaak echter een lagere boete, die o.i. tot 0,17 EUR kan oplopen. Tenslotte zien de vooruitzichten op korte termijn er niet schitterend uit. We mikken op een stabilisatie van de verkopen in het 4e kwartaal maar toch zou 2014 geen beterschap moeten brengen. Voor 2013 tippen we op een licht verlies per aandeel van -0,1 EUR en voor 2014 op een magere winst van maximum 0,5 EUR. Hierdoor zou Recticel toch zijn dividend van 0,22 EUR kunnen aanhouden.

 

Koers op het moment van de analyse: 6,83 EUR

 

Recticel is een Belgische chemiegroep in hoofdzaak actief in de productie en verwerking van polyurethaan. Ze is sterk uitgebouwd in Europa (95 % van de omzet), maar ook aanwezig in de rest van de wereld.

 

Deel dit artikel