Analyse
Peugeot: kapitaalverhoging 4 jaar geleden - donderdag 23 januari 2014

Peugeot bevestigt de kapitaalinjectie en neemt zo de twijfels van de markt weg.

Toch blijft er onzekerheid heersen, o.a. wat betreft het strategisch belang van deze operatie.
HOUDEN (ALS U HET RISICO WILT NEMEN).

 

De groep bevestigt dat ze wel degelijk van plan is om een kapitaalinjectie door te voeren (van 3 miljard euro). De modaliteiten van de transactie zouden op 19 februari moeten worden bekendgemaakt, evenals de jaarresultaten voor 2013. Waarschijnlijk zullen de Chinese partner Dongfeng en de Franse staat een evenredig belang innemen. De transactie zou zonder voorkeurrecht tot inschrijving gebeuren.
Al wil de groep aan de hand van deze kapitaalverhoging haar toekomstige investeringen financieren (o.a. in China), is het strategisch belang van deze transactie onduidelijk. Gezien hun vrij uiteenlopende interesses zullen de aandeelhouders immers maar moeilijk overeenkomen. Zo zal de Chinees hoofdzakelijk belang hechten aan de winstgevendheid van zijn investering. Terwijl het voor de overheid cruciaal is dat de industriebasis van Peugeot op Franse grond behouden blijft, wat een rem zet op mogelijke herstructureringen. Niettemin geeft het huidige herstel van de Europese autoverkopen (goed voor bijna 60 % van Peugeot) ons hoop. In afwachting handhaven we onze winstramingen op 0,40 EUR per aandeel voor 2014 en 1,50 EUR voor 2015.

 

Koers op het moment van de analyse: 11,3 EUR

 

Het Franse PSA Peugeot Citroën is de op een na grootste Europese autoconstructeur, met een aandeel van 5,1 % van de wereldmarkt; realiseert 33 % van zijn omzet buiten Europa. De groep omvat ook een toeleverancier voor de autosector (Faurecia), een transport- en logistieke firma (Gefco) en financieringsbedrijven.

 

Deel dit artikel