Analyse
KBC: vervroegde terugbetaling staatssteun 4 jaar geleden - donderdag 9 januari 2014

KBC betaalt opnieuw vroeger dan voorzien een 2e schijf van 500 miljoen euro Vlaamse overheidssteun terug.

Dit is een duidelijk signaal dat de groep geen problemen verwacht bij de nakende doorlichting door de ECB. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

Volgens de afspraak moest KBC uiterlijk op 31/12/14 de 2e schijf steun (333 miljoen + 167 miljoen premie) aan Vlaanderen terugbetalen. De huidige snellere terugbetaling heeft als voordeel dat KBC bij een dividendbetaling in 2015 zo'n 28 miljoen minder intresten aan de overheid moet betalen (8,5 %-coupon op uitstaande staatssteun). Het totaal van terugbetalingen, CDO-garantiepremies en couponbetalingen komt nu uit op 9,5 miljard. Als alle staatssteun zal terugbetaald zijn, zal de som opgelopen zijn tot ruim 13 miljard (voor in totaal 7 miljard federale en Vlaamse steun in 2008 en 2009). Voorts beslisten de bevoegde toezichthouders dat KBC een permanente minimale Bazel III-kapitaalratio van 9,25 % zal moeten respecteren (voor elke 100 euro risicogewogen kredieten en beleggingen minstens 9,25 euro kapitaal aanhouden). Op 30/09 bedroeg die 11,4 %. Zelfs na de huidige terugbetaling en rekening houdend met de aangekondigde invloed in het 4e kwartaal (kredietvoorzieningen in Ierland en terugbetaling van aandeelhoudersleningen van KBC Ancora en Cera) wordt verwacht dat KBC een solide buffer boven deze vereiste zal aanhouden.

 

Koers op het moment van de analyse: 44,21 EUR

 

KBC is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in TsjechiĆ«. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen.

 

Deel dit artikel