Analyse
In welke sectoren beleggen in 2014? 4 jaar geleden - donderdag 2 januari 2014

In 2013 waren beleggers opnieuw bereid meer risico's te nemen. Bijgevolg werd het voor de sectoren die we volgen een vruchtbaar jaar.

De aandelen scheerden hoge toppen waardoor we opnieuw iets selectiever moeten optreden.
Rendementen in EUR, berekend tussen 31/12/2012 en 27/12/2013, rekening houdend met uitgekeerde dividenden die werden herbelegd. Rendementen per sector op wereldniveau.

 

VERZEKERINGSSECTOR: +26,9%

Aegon (+48,9 %)

Axa (+58,0 %)

Delta Lloyd (+56,4 %)

Zurich Insurance (+11,7 %)

De meeste verzekeraars waarvan we het aandeel volgen, maakten in 2013 puike resultaten bekend. Dit dankten ze aan een toegenomen risicobereidheid op de markten, een lagere schadelast en de maatregelen die ze in 2012 namen. Zo trokken verzekeraars hun tarieven op, gingen ze meer focussen op producten die commissies genereren (vb. Aegon) en positioneerden ze zich met het oog op groei op meer dynamische markten (vb. Axa, Prudential). Zurich Insurance, dat al eerder zijn doelstellingen verlaagde, hinkt als laatste achterop.

 

GEZONDHEID EN FARMA: +25,3 %

Teva (+5,3 %)

De winstgevendheid van de labo's lijdt onder de generieke concurrentie en de bezuinigingen opgelegd door de staat. En hoewel de groeimarkten opportuniteiten bieden, zijn hieraan ook risico's verbonden. Om hun portefeuilles te versterken, sluiten biotechbedrijven steeds meer partnerships en doen ze overnames (Amgen, AstraZeneca). Wel zouden in 2014 de meeste labo's opnieuw met groei moeten aanknopen. Overigens combineren ze een solide balans met gulle dividenden en de inkoop van aandelen. De koersen houden hier echter rekening mee. Teva vormt een uitzondering (afgestraft door patentverlies voorzien in 2014 en spanningen op directieniveau).

 

OLIESECTOR: +3,5 %

Chevron (+14,5 %,onze favoriet)

BP (+17,5 %)

Repsol (+26,8 %)

De sectorspelers leden onder de volatiliteit van de olieprijs per vat, de stijgende kosten, zoals Royal Dutch (+5,2 %) en Total (+21,0 %), en problemen op het vlak van raffinage (overcapaciteit, ineenstorting van de prijzen...). Wel ogen de vooruitzichten positief: hoge prijzen, stijgende vraag, matige investeringen, massale cashgeneratie waarvan een deel aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd (dividenden, inkoop aandelen). Bovendien kon Repsol zijn geschil met Argentinië grotendeels oplossen.

 

DISTRIBUTIE: +14,8 %

Delhaize (+48,8 %)

Sainsbury (+11,2 %)

De sector leed onder de zwakke consumptie en de felle concurrentiestrijd. Overigens stegen de kosten (energieprijzen, lonen...) en daalden de marges. Zelfs de discounters, die meestal van crisistijden profiteren, hadden moeite om verder te groeien en hun rendabiliteit op peil te houden. De traditionele groepen zochten hun heil in nieuwe distributiekanalen: de online verkopen namen een hoge vlucht (vormen echter nog steeds een klein deel van de omzet en de winst). De veelbelovende groeimarkten (Latijns-Amerika, Azië) brachten het er goed van af. Maar door de sterke euro is dit niet altijd even zichtbaar in de resultaten. Delhaize zou de vruchten moeten plukken van zijn reorganisatie in de VS. En dankzij zijn vernuftige strategie zal Sainsbury flink kunnen groeien en verder marktaandeel veroveren.

 

SPITSTECHNOLOGIE: +16,1 %)

Intel (+23,5 %)

Sage (+38,1 %)

Accenture (+21,6 %)

Corning (+38,4 %)

Texas (+39,2 %)

Melexis (+84,5 %)

EVS (+12,3 %)

De prestaties van technologiebedrijven leden onder de winstnemingen bij een aantal zwaargewichten uit de sector zoals Apple (+3,2 %), IBM (-5,8 %) of Cisco (+9,7 %), die eind 2013 het slachtoffer werden van een forse vertraging van de vraag op de ontluikende markten. Toch konden een paar spelers hun slag binnenhalen zoals Texas (+39,2 %), dat de vruchten plukt van een paar verstandige keuzes of Google (+51,3 %), dat aantoont in staat te zijn zijn business model blijvend te rentabiliseren (Youtube, reclame, Android…).

 

TELECOMSECTOR: +14,8 %

AT&T (+5,1 %)

Telefônica Brasil (-19,0 %)

De sector wordt gedragen door grote fusies en overnames: de afstoting van het belang van Vodafone (+57,7 %) in het Amerikaanse Verizon Wireless, de intrekking van het bod van het Zuid-Amerikaanse America Movil op KPN (+2,7 %), de geleidelijke versterking van Telefónica (+18,6 %) in Telecom Italia (+8,6 %)... Deze transacties zijn onvermijdelijk om in de kosten te snoeien en de resultaten te stutten gezien de omzet structureel achteruitboert. Deze consolidatiebeweging zou zich in 2014 moeten verderzetten.

 

STAAL & NON-FERRO (-2,6 %)

ArcelorMittal (+0,7 %)

Schnitzer Steel (+3,8 %)

Nyrstar (-47,1 %)

Rio Tinto (-3,3 %)

2013 was moeizaam. De marges leden onder de zwakke vraag naar staal, o.a. in Europa, en de overcapaciteit in de sector, die op de staalprijs weegt. ArcelorMittal en Schnitzer Steel zullen 2013 met verlies afsluiten maar zouden in 2014 opnieuw met winst moeten aanknopen dankzij herstructureringen en de geleidelijke heropleving van de wereldeconomie. De aandelen blootgesteld aan koper, aluminium… lijden onder de prijsdalingen veroorzaakt door de vertraging in de groeilanden en het ruime aanbod. Ijzererts doet het daarentegen goed. De vraag in China blijft hoog en grote producenten (BHP Billiton, Rio Tinto) passen hun aanbod aan. Rio Tinto veert stilaan op. Het voorziet de komende jaren immers minder investeringen.

 

Deel dit artikel