Analyse
Deutsche Bank: doelstellingen uitgesteld? 4 jaar geleden - vrijdag 24 januari 2014

Volgens de Duitse bank wordt 2014 een moeilijk jaar.

De markt heeft te veel vertrouwen in de groep.
VERKOPEN.

Wilt u in de financiële sector beleggen en staat u open voor een zeker risico, raden we u aan het aandeel van de Brit Barclays Bank te kopen.

 

Ontgoochelend 2013
Deutsche Bank (DB) sloot het 4e kwartaal 2013 af met een nog groter verlies dan we hadden verwacht (0,90 EUR per aandeel) als van gevolg van uitzonderlijke elementen (herstructureringskosten, gerechtskosten) en de zwakke activiteit (zelfs in de tak van activabeheer) en dit ondanks het feit dat het aandeel het eind 2013 vrij goed deed op de beurs. Op het vlak van kostenbesparingen staat de bank echter voor op de doelstellingen.

 

Hoge gerechtskosten
In de rechtszaken gelinkt aan de financiële crisis betwist DB de beschuldigingen aan zijn adres (en riskeert zo zijn ontwikkelingsplan uit het oog te verliezen), terwijl zijn concurrenten met het gerecht samenwerken. Eens te meer wordt de toekomstige activiteitsgroei hierdoor in vraag gesteld. DB mikt dus op een moeilijk jaar 2014. We menen dat de bank haar doelstellingen voor 2015 wel eens zou kunnen herzien (half 2014) als de economie niet sneller aangroeit en nieuwe provisies nodig zijn (de bestaande provisies bedragen ±2,3 miljard en zouden niet voldoende zijn om de boetes en schadevergoedingen te dekken).

 

Weinig vertrouwen
Gezien het herstel op de beurzen, werd verwacht dat een speler als DB, eveneens actief op de financiële markten, hiervan zou profiteren. De ontgoochelende resultaten van 2013 zijn dus vrij verontrustend. De Zwitserse concurrent UBS (is ongetwijfeld tevreden dat hij ervoor koos zich uit de volatiele activiteiten (trading) terug te trekken om meer op vermogensbeheer te focussen. Ook bewijst het feit dat de resultaten van DB slechter waren dan verwacht, het gebrek aan transparantie in de sector (waardoor de volatiliteit toenemen).

We verlagen onze winstramingen per aandeel tot 1,60 EUR voor 2014 (t.o.v. 3,30 voorheen) en tot 2,70 EUR voor 2015 (t.o.v.3,50).

 

Koers op het moment van de analyse: 37,14 EUR

 

Deutsche Bank is de grootste Duitse privé-bank die een plaatsje tussen de grootste zakenbanken ter wereld ambieert. In Duitsland verstevigt ze haar retailbankpoot.

 

Deel dit artikel