Analyse
De chemie past zich aan de nieuwe economische context aan 4 jaar geleden - maandag 20 januari 2014

Wat is de impact op onze adviezen?

De economie herstelt heel langzaam en chemiegroepen gaan op zoek naar groei in meer dynamische domeinen. Ook geven ze de voorkeur aan activiteiten met een grote marge.

 

HOUDEN

Air Liquide

+10,97 % op een jaar (in EUR)
De verkopen van de 3 eerste kwartalen 2013 lagen onder onze verwachtingen.

BASF

+12,89 % op een jaar (in EUR)
Door zijn gediversifieerde portefeuille kon BASF de daling in de sector compenseren.

DuPont

+42,71 % op een jaar (in EUR)
De moeilijkheden van 2013 zetten DuPont aan om 20 % van zijn activiteiten af te stoten.

Umicore

-16,81 % op een jaar (in EUR)
Na 2 moeilijke jaren zou de stabilisatie van de Europese automarkt in 2014 het einde van winstterugval kunnen betekenen.

 

VERKOPEN

Bayer

+45,47 % op een jaar (in EUR)
De gezondheid kon de povere resultaten in de plastics en de chemie compenseren.

Solvay

+7,44 % op een jaar (in EUR)
Verlaagde zijn doelstellingen voor 2016 na een bewogen jaar.

Tessenderlo

-19,78 % op een jaar (in EUR)
Schrapte zijn dividend.

 

Een sector in ontwikkeling

Het jaar 2013 was niet bepaald schitterend. Ook in 2014 zal de evolutie van de wereldgroei nog precair blijven. De chemiespelers trachten dus hun activiteiten af te schermen van de economische cycli en focussen op veelbelovende en meer winstgevende segmenten. Bijgevolg trekken ze zich terug uit segmenten actief in basischemicaliën (commodity chemicals, in grote hoeveelheden gemaakt, lage marge) en versterken ze hun positie in segmenten waar gespecialiseerde chemicaliën (specialty chemicals) worden geproduceerd. Deze hebben een hogere toegevoegde waarde. Een aantal bedrijven zoals DuPont spitsen zelfs zich toe op activiteiten die niet zo zeer gevoelig zijn voor de evolutie van de economie maar wel voor de toenemende voedselbehoefte.

 

Voorbeelden

– DuPont zal 20 % van zijn activiteiten verkopen. Hierin zit hoofdzakelijk de activiteit titaniumdioxide (pigment gebruikt in o.a. verf) vervat. Een activiteit die ooit erg rendabel was maar nu onvoldoende presteert en waarvan de resultaten onvoorspelbaar zijn. Zo zakten over de 9 eerste maanden van het jaar de verkopen met 9 % en kelderde de bedrijfswinst met 56 %!
– Solvay tracht zich uit de pvc-sector terug te trekken (overcapaciteit, marges onder druk). In een eerste fase zouden zijn pvc-activiteiten moeten ondergebracht worden in een joint-venture met het Zwitserse Ineos. Deze operatie wordt echter nog bestudeerd door de Europese concurrentieautoriteiten. Ook kocht Solvay het Amerikaanse Chemlogics om te profiteren van de groei op de schaliegasmarkt.
–  Dow Chemical is van plan zich uit diverse weinig winstgevende segmenten terug te trekken, zoals chloor of epoxide De groep wil focussen op gepatenteerde producten met grotere marges, zoals landbouwzaad.

 

Deel dit artikel