Analyse
Belgacom: nieuwe CEO, vlotte overgang 4 jaar geleden - woensdag 15 januari 2014

De benoeming van de nieuwe CEO zou geen strategiewijziging moeten teweegbrengen.

In de volgende jaren zouden de winst per aandeel en het dividend nog verder achteruit moeten gaan. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

Dominique Leroy wordt de nieuwe CEO van Belgacom. Tot nu toe was ze hoofd van de consumentendivisie (35 % van de omzet), en dit na een carrière bij Unilever. We verwachten geen strategiewijziging als gevolg van deze benoeming, die besloten werd door de raad van bestuur enerzijds en de Belgische staat anderzijds. De overheid is immers aandeelhouder voor 53 % en is dus direct betrokken bij het bepalen van de strategie en het dividend. De nieuwe CEO kondigde een aantal prioriteiten aan zoals het herstel van de groei (die de laatste jaren slabakt) en nieuwe kostenbesparingen om de afkalving van de winstgevendheid tegen te gaan. Gezien de huidige economische zwakte en de duchtige concurrentie (Telenet, Voo) op een oververzadigde Belgische markt zal dit echter niet zonder slag of stoot gaan. Om de groei te boosten zullen vele investeringen nodig zijn. Ook mag men een daling van het dividend verwachten (blijft voornaamste troef). Na een dividend van 1,8775 EUR netto in 2012 tippen we op 1,35 EUR voor 2013 en 1,125 EUR voor 2014 (rendement van iets meer dan 5 % netto). Wat de winst per aandeel betreft, mikken we op 2 EUR in 2013, 1,92 EUR in 2014 en 1,80 EUR in 2015.

 

Koers op het moment van de analyse: 21,61 EUR

 

Belgacom is de grootste telecomoperator in België. De groep is marktleider in vaste telefonie, in mobiele telefonie (Proximus) en in internet (Skynet).

 

Deel dit artikel