Analyse
10 koopwaardige technologieaandelen 4 jaar geleden - vrijdag 10 januari 2014

Na een stijging van gemiddeld 17,5% op jaarbasis de voorbije 5 jaar, bereikte de wereldwijde technologie-index zijn hoogste niveau sinds het uiteenspatten van de dotcomzeepbel in 2000!

Toch is de sector globaal genomen niet overgewaardeerd en geven we nog altijd een koopadvies voor 10 aandelen:
Accenture, Intel, Sage, Apple, CSC, Corning, EVS, Melexis, Texas, Xerox.

 

Het gewicht van Amerikaanse aandelen in wereldwijde technologiefondsen en -indexen bedraagt vandaag zowat 75 %.

Het zijn die Amerikaanse waarden die grotendeels de goede prestaties van de wereldwijde technologie-index verklaren. Ondanks de opmars van een aantal Aziatische spelers (Samsung en Lenovo) zal die Amerikaanse suprematie wellicht voortduren. Zo trekken de Amerikanen de kar inzake cloud computing en 3D-printen; zijn Facebook en Twitter de onbetwiste leiders bij de sociale netwerken; is de markt voor elektronische componenten nog altijd het speelterrein van o.a. Intel, Texas Instruments, Qualcomm en Nvidia; en wordt op de markt voor IT-diensten de voorsprong van o.a. Accenture en IBM zeker niet kleiner.

 

Waardering niet buitensporig

Het bovengemiddelde winstgroeipotentieel op langere termijn compenseert de zwakkere punten van de sector, zoals het vrij lage dividendrendement (2,1 %) en de toch vrij hoge intrinsieke risico's (de gemiddelde schuldenlast in de sector is erg laag, maar de volatiliteit ligt er boven het gemiddelde en een toonaangevend bedrijf kan snel van zijn voetstuk vallen als het er niet in slaagt om zich tijdig heruit te vinden).

 

Beleg niet in deze sector aan de hand van een fonds of een tracker

Kies voor ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen en beleg in diverse subsectoren. Zo klommen de halfgeleiderfabrikanten 21 % hoger, wonnen de softwareontwikkelaars 17 %, boekten de producenten van informatica-apparatuur 12 % terreinwinst, de internetaandelen 60 %, de elektronicaleveranciers 24 %, de telecomuitrusters 16 % en de aanbieders van IT-diensten 10 %.

 

Kies voor solide spelers

We kiezen doorgaans voor gevestigde spelers van een voldoende grote omvang, die vaak ook minder riskant zijn doordat ze financieel solider en beter gediversifieerd zijn. We hebben ook een boon voor groepen die zich gul tonen voor hun aandeelhouders en over sterke troeven beschikken om hun concurrenten achter zich te houden. Daarnaast houden we ook nog rekening met andere criteria (regelmaat van prestaties in het verleden, geslaagde overnames, realiseren van becijferde doelstellingen, ...).

 

Accenture

Na een recordboekjaar verwacht de wereldleider in bedrijfsdiensten een groeivertraging in 2013/14. De winst per aandeel zal naar verwachting met 5 à 8 % stijgen. Dankzij zijn sterke inplanting en knowhow blijft Accenture marktaandeel winnen.

 

Intel

De specialist in microprocessoren moet zich door de dalende pc-verkoop een plek zien te verwerven op de markt voor tablets en smartphones, maar heeft daar o.i. zowel financieel als technologisch de middelen voor.

 

Sage Group

De Britse groep kan bogen op een trouw cliënteel (kmo's) en is een van de defensievere technologieaandelen maar zal wellicht toch mooi blijven groeien. Ondanks de koersklim de voorbije jaren houdt het aandeel nog potentieel over.

 

Apple

Hoewel de jaren van spectaculaire groei momenteel voorbij lijken sinds de lancering van de iPad in 2010, bieden de comfortabele rentabiliteit, de hoge trouw van de Apple-diehards en de uitstraling van het merk de groep een stevige basis om haar groei opnieuw aan te jagen. Het recente iPhone-akkoord met China Mobile is alvast een stap in die richting.

 

Computer Sciences Corp

De groep is vooral gericht op de Amerikaanse overheidssector en plukt vandaag de vruchten van haar herstructureringsinspanningen. De rentabiliteit veert op en heeft o.i. nog lang haar plafond niet bereikt. Ondanks een verdubbeling van de koers sinds medio 2012 blijft er potentieel over.

 

Corning

Produceert hoofdzakelijk flatscreens (tv's en computerschermen) en ondertekende recentelijk een veelbelovend akkoord met het Koreaanse Samsung dat zijn productie van touchscreens voor tablets en smartphones een forse boost moet geven.

 

EVS

De koers werd o.i. te hard afgestraft na de zomer. Dankzij zijn nieuwe strategie (klanten gerichter benaderen) zou EVS zijn marktaandeel verder kunnen opkrikken op het vlak van apparatuur voor studio's. Het aandeel is een van die zeldzame groeiwaarden die een hoog dividendrendement bieden (4,2% netto).

 

Melexis

De Belgische chipbouwer voor de autosector kan terugblikken op een ijzersterk 2013 en het succesverhaal lijkt nog niet ten einde. Dankzij grote en efficiënte investeringen in onderzoek en ontwikkeling groeit de groep sterker dan haar markten en laat ze hoge marges optekenen.

 

Texas

De terugtrekking uit het bikkelhard beconcurreerde segment van de chips voor mobiele telefoons en de hercentrering op chips met een hogere toegevoegde waarde, duwen de rentabiliteit van de groep omhoog. Ook na de recente koersklim houdt het aandeel nog wat stijgingspotentieel achter de hand.

 

Xerox

De transitie naar een businessmodel dat sterker focust op diensten voor bedrijven is niet zonder risico's, maar de groep heeft o.i. de middelen om haar slag thuis te halen. Dankzij meer recurrente inkomsten moet Xerox zich beter kunnen wapenen tegen de grillen van de conjunctuur. De opwaardering van het aandeel is volgens ons nog niet ten einde.

 

Deel dit artikel