Analyse
Mikken op 3D-printing 4 jaar geleden - vrijdag 6 december 2013

De aandelen van bedrijven actief in het printen in 3 dimensies kennen de laatste tijd een hoge vlucht. Maar is deze tendens wel gerechtvaardigd? En is dit het moment om in 3D-printing te beleggen?

Speculeren op dergelijke optimistische hypotheses is te riskant. Koop niet Stratasys, 3D Systems. Wacht liever tot hun koers opnieuw een redelijk niveau bereikt. Om in de Amerikaanse technologie te beleggen, mikt u beter op lange termijn.
Koop
Accenture, Intel, Apple, Corning, CSC ou Texas Instruments.

 

Reproduceren

Met 3D-printing kan men op basis van een tekening een voorwerp in 3 dimensies reproduceren. Tot nu toe werd deze techniek slechts toegepast om prototypes of meer uitgewerkte objecten na te maken. 3-D-printing verhoogt de onderzoeksproductiviteit: de techniek kost immers minder en laat bedrijven toe om sneller op de vraag van klanten in te spelen. Diverse bedrijven zoals BMW, General Electric of Boeing maken er al een paar jaar gebruik van.
Gezien de techniek op talrijke markten (automobiel, gezondheid, lucht- en ruimtevaart, defensie...) van toepassing zou kunnen zijn, is de sector ver van verzadigd. Momenteel is de sector stilaan aan het bloeien en is er vooral vraag vanwege particulieren die alledaagse voorwerpen willen reproduceren.

 

Inpalmen

De laatste 5 jaar klom de winst van de belangrijkste sectorspelers met gemiddeld 20 % per jaar. Deze groei is enerzijds te danken aan de ontwikkeling van de afzetmarkten. Anderzijds kochten grote sectorspelers kleine bedrijfjes op (soms start-ups) om zo meer marktaandeel in te palmen, hun technologisch aanbod uit te breiden en de markt voor te blijven (deze overnamegolf zou zich normaal gezien moeten verderzetten).

 

Wegdromen

Men kan ervan dromen om thuis allerlei voorwerpen beginnen na te maken. Maar dit is toekomstmuziek. Gezien de hoge kosten die eraan verbonden zijn, de beschikbaarheid van grondstoffen en de complexiteit van alledaagse voorwerpen zullen particulieren nog niet direct van de techniek kunnen gebruik maken.

 

Concurreren

De markt wordt gedomineerd door 2 Amerikaanse groepen met een vrij gelijkaardig profiel, Stratasys en 3D Systems, die 3D-printers ontwerpen en leveren aan bedrijven en particulieren. Ze kunnen bogen op een lage schuld en beschikken over veel cash-middelen, waarmee ze innoveren en overnames doen.
Voor deze 2 sectorleiders mikken de beurzen voor de volgende 5 jaar op een winststijging van meer dan 25 % per jaar. Het dynamisme op de markt zal echter nieuwe actoren aantrekken (HP is van plan om in 3D-printing te investeren), waardoor de winstgevendheid in de toekomst minder zal stijgen.

 

Hoge vlucht, zware val

Naar het voorbeeld van andere beursgenoteerde sectorspelers deed het Duitse Voxeljet in oktober 2013 zijn intrede op de Amerikaanse beurs tegen 13 USD en in slechts enkele beurs-sessies spurtte het tot 69 USD. Ondertussen kelderde het echter tot ±42 USD. Ook het Amerikaanse Exone legde de laatste weken een matig beursparcours af.

 

Kopen, speculeren?

De groeivooruitzichten van sectorleiders Stratasys en 3D Systems ogen inderdaad erg gunstig. Maar sinds 2010 klom hun koers met respectievelijk 578 en 1900 %! Dergelijke niveaus tonen aan dat de markten erg optimistisch zijn over de hypothetische groeivooruitzichten van beide groepen (een stijging van de winst van bijna 20 % gedurende 10 jaar!). Dat is natuurlijk niet onmogelijk. Bij Google bijvoorbeeld klom de winst de laatste 10 jaar jaarlijks met een flinke 65 %. Wel bezit de groep het monopolie op een markt die zijzelf in het leven heeft geroepen en wordt de komst van nieuwe concurrenten verhinderd door hoge barrières (wereldbekend merk, erg ingewikkelde technologie...).

 

Deel dit artikel